28. 11. 2021.
Pomen žrtvama ustaškog terora u Palančištu kod Prijedora

Pomen žrtvama ustaškog terora u Palančištu kod Prijedora

Pomen žrtvama ustaškog terora u Palančištu kod Prijedora

U crkvi u Malom Palančištu biće služena sveta liturgija u 9.00 časova, a parastos za nevino postradali narod u 10.00 časova.

Јerej Srpske pravoslavne crkve Vladislav Vučanović pozvao je porodice i poštovaoce postradalog naroda i sve ljude dobre volje da svojim prisustvom doprinesu da se tragični događaji nikad ne zaborave.

U noći između 22. i 23. oktobra 1942. godine, grupa ustaša, pripadnika Druge ustaške satnije Osme ustaške bojne, predvođena poručnikom Batinićem, izvršila je pokolj nad mještanima Velikog Palančišta.

S ciljem očuvanja sjećanja na nedužno stradale stanovnike Velikog Palančišta prije tri godine osnovano je Udruženje potomaka i poštovalaca civilnih žrtava rata 1941-1945. Veliko Palančište.

Potpredsjednik Udruženja Miloš Stojanović rekao je da su, prema podacima Istorijskog arhiva u Beogradu, ukupan broj stradalih stanovnika Velikog Palančišta u Drugom svjetskom ratu čine 464 civilne žrtve ustaškog terora i 72 lica stradala u NOB-u, što je skoro polovina od ukupno 1.080 stanovnika, koliko je selo brojalo po popisu iz 1941. godine.

Udruženje je osnovano u namjeri da povede brigu o civilnim žrtvama na način na koji se vodila i dalje vodi briga o vojnim žrtvama.

SUBNOR, kao organizacija koja se brine o borcima, uvijek je imala podršku države, dok slična organizacija, ali za pitanja civilnih žrtava, nikada nije postojala, zbog čega su civilne žrtve Drugog svjetskog rata bile uvijek u sijenci vojnih.

Sjećanje na ustaške zločine u Palančištu prijedorski SUBNOR organizovao je protekle nedjelje.

Za sredinu decembra prijedorski Muzej Kozare planira istorijsku izložbu posvećenu stradanju civila Potkozarja za vrijeme Drugog svjetskog rata u okviru koje će biti prikazan dokumentarni film u režiji akademskog slikara Zorana Radonjića, novoimenovanog direktora Muzeja Kozare, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender