09. 12. 2021.
CIA pomogla u ubijanju članova FARK

CIA pomogla u ubijanju članova FARK

CIA štitila više od hiljadu nacista poslije 1945.

Kako za ugledni list navodi Erik Lihtblau, autor knjige “Nacisti u komšiluku: Kako je Amerika postala sigurno utočište za Hitlerove ljude”, američke obavještajne agencije su vidjele bivše naciste i njihova obavještajna saznanja kao “značajan antisovjetski kapital” i zato su ih pedesetih godina prošlog vijeka “agresivno regrutovali”.

“Vjerovali su da su vrijednost obavještajnih saznanja bivših nacista o Rusima nadjačavaju sve ‘moralne dileme’ vezane za njihovo služenje Trećem rajhu”, navodi autor.

Lihtblau je tokom rada na knjizi razgovarao sa više stotina svjedoka, a tokom istraživanja otkrio je i dosad nepoznatu dokumentaciju.

Direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao je za “Tajms of Izrael” da je odavno poznata “spremnost zvaničnika SAD da sarađuju sa bivšim nacistima”.

Istoričar i istraživač Holokausta Ričard Brajtman, koji je otvarao tajne dosijee o zločinima nacista iz Drugog svetskog rata, rekao je da su američke agencije u tom periodu koristile više od 1.000 “naci-špijuna”, a među njima su i oni za koje se sumnja da su direktno umešani u ratne zločine.

Jedan od bivših nacista, kasnije američkih špijuna, bio je oficir SS-a, za koga se u dosijeu CIA navodi da je “vjerovatno kriv za manje ratne zločine”, dok se drugi vezuje sa masakrom više hiljada Jevreja u Litvaniji tokom rata.

“CIA je čak pomogla i visokorangiranom oficiru nacističke Njemačke i jednom od implementatora zloglasnog Konačnog rješenja Adolfu Ajhmanu da sa porodicom emigrira u SAD, što je bila svojevrsna nagrada za njegovo ‘lojalno poslijeratno službovanje’ za SAD”, navodi “Njujork tajms”.

Kako ističe liberalno veb-glasilo “Talking points memo”, ova otkrića stižu samo nedjelju dana nakon što je agencija Asošiejted pres otkrila da su milioni dolara socijalne pomoći isplaćeni desetinama osumnjičenih za saradnju s nacistima čak i nakon što su protjerani iz SAD.

Jedan od njih je i Jakob Denziger, koji je kao uspešan privrednik iz SAD pobjegao u Njemačku 1989. godine nakon što su se pojavili lovci na naciste. On je kasnije otišao u Hrvatsku, gdje i dan-danas dobija 1.500 dolara mjesečno od poreskih obveznika SAD.

( B92, Njujork Tajms )

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender