04. 12. 2021.
Kriza mijenja navike: Porasla prodaja gasa u Banjaluci

Kriza mijenja navike: Porasla prodaja gasa u Banjaluci

Kriza mijenja navike: Porasla prodaja gasa u Banjaluci

Plinska boca košta u prosjeku 20 KM, mnoga preduzeća imaju i besplatnu dostavu, a jedina investicija je kupovina šporeta čija cijena se kreće od 200 KM, pa naviše. Na benzinskim pumpama u gradu zadovoljno trljaju ruke kada je prodaja gasa u pitanju. Kažu prodaja ide mnogo bolje nego prethodnih godina, a iz dana u dan sve više je onih koji se raspituju za cijene, ali i onih koji kupuju.

Pažljivo kupovati plinske boce

– Prije nekokliko dana sam jednoj baki objašnjavao sve o sigurnosti i ispravnom korišćenju plinske boce, jer je htjela da pređe na gas, da bi uštedjela na struji, ali je bilo strah.

Naše boce su sve ispravne, kontrolišemo ih redovno i zaista nema nikakve opasnosti. Više nema pravila kad je o kupovini plinskih boca riječ, traže ih i mladi i stari, i vjenčani i samci, izgleda da je svima u cilju da uštede gdje god mogu – kaže radnik na jednoj od pumpi u gradu. Svi zainteresovani gas mogu da kupe i putem raznih sajtova za oglašavanje.

Gas dostavljamo na kućnu adresu u roku od nekoliko časova potpuno besplatno, a cijena jedne boce je 25 KM. Primjetno je da u posljednjih godinu dana ljudi sve više kupuju propan-butan gas. Ne znam šta je razlog, vjerovatno kriza, jer je mnogo jeftinije u domaćinstvu kada koristite gas.

Takođe, zbog sve veće potražnje, primjetio sam da je sve više onih koji prodaju plinske boce, pa bih sugerisao ljudima da ne kupuju od svakog. Ja garantujem za svoje boce da su prošle sve preglede, ali ne znači da će i drugi prodavci – kaže jedan od prodavaca gasa na sajtu „pik.ba”.

Ušteda više nego isplativa

Dajana Ugrenović iz Banjaluke kaže da godinama unazad koristi gas u domaćinstvu, te da su uštede nemjerljive.

– Ne mogu ni da zamislim koliki bih račun za električnu energiju dobijala u svom domaćinstvu kada bih još i kuvala na struju. Plinska boca košta oko 22 KM i traje otprilike šest-sedam mjeseci. Toliko bih, a i više, samo u jednom mjesecu potrošila dodatno za struju. Iako sam se ja još prije više od pet godina odlučila za gas, vidim u posljednjih nekoliko godina sve više i mojih komšija odustaje od kuvanja na električnim šporetima i prelazi na gas – kaže Ugrenovićeva.

Tokom 2014. godine u Republici Srpskoj u punionicama i prodajnim mjestima Republička tehnička inspekcija pregledala je preko 6.700 boca za propan-butan gas. Na 105 boca utvrđeni su nedostaci u pogledu nejasne vidljivosti žiga, loše antikorozivne zaštite, zbog čega su upućene na reparaciju, dok su tri boce uništene, jer pri pregledu i ispitivanju nije zadovoljen tehnički zahtjev.

I prodaja gasa za automobile ide odlično

U “Super-Petrolu” Banjaluka koji se bavi distribucijom naftnih derivata i veleprodajom potvrđuju da je potražnja za gasom veća poslednjih godina.

– Mi se bavimo veleprodajom gasa za automobile benzinskim pumpama koje dalje prodaju kupcima i možemo reći da smo zadovoljni dosadašnjim poslom. Potražnja gasa za automobile je porasla posljednjih godina. Što se tiče gasa za domaćinstvo tu ne možemo ništa reći, jer se time ne bavimo – kažu u “Super-Petrolu”.

Savjeti

S obzirom na to da se velika većina Banjalučana ne odlučuje za gas iz sigurnosnih razloga evo nekoliko savjeta da do eksplozije gasa ne bi došlo.

– Oprezno postupati i reagovati na prve znakove nepravilnosti.
– Crijevo za plinsku bocu trebalo bi da se mijenja najmanje jednom godišnje.
– Regulacioni ventil trebalo bi mijenjati kad se mijenja i boca.
– Obratiti pažnju na promjene vidljive na šporetu.
– Obratiti pažnju na to da li je plamen drugačije boje od plave.

.
(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender