04. 12. 2021.
Niš: Isključena javna rasvjeta zbog duga za struju

Niš: Isključena javna rasvjeta zbog duga za struju

Pojedine banjalučke ulice u mraku

Kada se kasno preksinoć sa posla iz Borika prema Laušu vraćao kući Marko Vujanović, bio je, kaže, poprilično iznenađen jer u dijelu ulica nisu bile uključene ulične svjetiljke.

Isprva je mislio da će to biti slučaj u samo nekoliko stotina metara ulice, ali se, kako ističe, ubrzo uvjerio da je pogriješio.

“Radi se o više ulica. Ne znam da li je u pitanju kvar, ili je riječ o nekom drugom razlogu, ali znam da ovo ne smije da se događa. Ulice, kojima cirkuliše najviše vozila i pješaka, bile su u potpunom mraku, što mi je neshvatljivo”, naglašava Vujanović.

Problem je, ističe, i to što pješaci nisu dovoljno vidljivi vozačima kada prelaze preko kolovoza koji nije osvijetljen.

“Na ovaj način ne može se voditi briga o bezbjednosti. Nadam se da je u pitanju neki opravdan razlog jer ulice moraju biti osvijetljene kada padne mrak”, istakao je Vujanović.

Iz Gradske uprave navode da do sada nisu imali prijava građana o ovom slučaju, ali da su obavijestili nadležno preduzeće te da u toku dana očekuju više informacija.

“Nismo bili upoznati sa ovim slučajem. Možemo samo reći da nikakvih restrikcija ili štednji energije nema te da se vjerovatno radi o nekom manjem kvaru. U svakom slučaju, izdali smo nalog izvođaču radova, preduzeću ‘Elektroobnova’, da provjeri o čemu se radi i očekujemo da uskoro imamo potpunije informacije”, saopštili su iz Gradske uprave.

Opasnost za pješake

Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, istakao je da rasvjeta u urbanom području, gdje je velika frekvencija saobraćaja, predstavlja važan element u vožnji.

“Kada ne radi rasvjeta, tada izlažemo pješake i bicikliste većoj opasnosti i mogućnosti da vozač zbog smanjene preglednosti ne reaguje na vrijeme i naleti na njih. Osnovni element u vožnji je da se vidi i bude viđen”, upozorio je Jaćimović, pišu Nezavisne novine.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender