05. 12. 2021.

Trilateralna komisija u Beogradu: “Svjetska vlada u sjenci” prvi put u Srbiji

Sve je spremno da u Beogradu u petak počne 38. sednica Trilateralne komisije za Evropu. To će biti prvi skup ove svetske organizacije koji se ikada održava u Srbiji.
Tahir Hasanović, predsednik Organizacionog odbora 38. konferencije Evropske trilateralne komisije, kaže da se očekuje dolazak oko 180 učesnika.
– Među njima su najveći svetski i evropski bankari i industrijalci, od izvršnog direktora „Rotšild grupe“ do predsednika „Goldman Saksa“, kao i bivši i sadašnji političari – objašnjava Hasanović.

– Sednici će prisustvovati i Majkl Fuks, član nemačkog Bundestaga i potpredsednik Evropske trilateralne komisije, doskorašnji premijer Italije Mario Monti, kao i Luk Koen, guverner Nacionalne banke Belgije. Očekuje se i dolazak admirala Đanpaola di Paola, bivšeg italijanskog ministra odbrane i bivšeg ministra vojnog komiteta NATO. Najvažnija ličnost iz sveta biznisa koja nam dolazi je Piter Saterlend, predsednik „Goldman Saksa“, najveće investicione banke na svetu.

Iz bliskog okruženja, na veliki skup, koji se održava u hotelu „Kraun plaza“, pozvani su i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Pozivi su upućeni i premijeru Crne Gore Milu Đukanoviću i predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu.

Sednicu, koja se održava od 31. oktobra do 2. novembra, otvoriće njen predsednik Žan-Klod Triše, nekadašnji šef Evropske centralne banke, dok će visoke zvanice pozdraviti premijer Srbije Aleksandar Vučić. On će učestvovati i na „Panelu lidera“, kao i na panelu „Srbija i EU“. Jedna od tema, koja će biti zatvorena za javnost, biće i kriza u Ukrajini, na kojoj će učestvovati gosti i iz Kijeva i iz Moskve. Očekivalo se da dođe i Arzenij Jacenjuk, sadašnji premijer Ukrajine, kao i Sergej Karaganov, jedan od saradnika Vladimira Putina.

Trilateralnu komisiju u Srbiji osnovali su u januaru 2013. godine Jovan Kovačić, Dejan Novaković i Tahir Hasanović, kao slobodni zidari, članovi Regularne velike lože Srbije i članovi kompanije „East Njest Bridge“ i prvi Srbi koji su u postali punopravni članovi najmoćnije nevladine organizacije na svetu. Oni su na plenarnoj sednici Trilateralne komisije, koja je od 14. do 17. marta 2013. godine održana u Berlinu, dobili zadatak da jednu sednicu pripreme u Beogradu.

Trilateralna komisija ima epitet „svetske vlade u senci“, jer okuplja najuglednije i najuticajnije ličnosti. Rad komisije je diskretan i zato je obavijen velom tajni. To pravilo primenjuje se i na konferenciji u Beogradu, koja će biti održana bez prisustva javnosti.

Jovan Kovacic1

Jovan Kovačić

– Trilateralna komisija nije tajno društvo, jer je spisak svih članova objavljen na internetu – kaže Jovan Kovačić, član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije u Srbiji. – Na sastancima na kojima se odvijaju važne diskusije nije poželjno prisustvo javnosti, jer bi se u tom slučaju, recimo, čitave berze i tržišta poremetili. Naime, na sastancima Trilateralne komisije, učesnici nisu opterećeni medijima i mogu da govore o ozbiljnim stvarima, znajući da njihovi dijalozi neće izaći u javnost.
Značaj Trilaterale na svetskoj sceni možda najbolje ilustruje, između ostalog, činjenica da su tokom nedavne najteže ekonomske krize u Evropi, šest premijera i dva predsednička kandidata bili njeni članovi.

– Sastanak u Beogradu će biti izvanredna prilika za uspostavljanje dijaloga između naših poslovnih i političkih lidera sa prisutnim članovima svropske grupe Trilateralne komisije – smatra Tahir Hasanović. – Moćni i uticajni gosti moći će da iz prve ruke upoznaju Srbiju, naš domaćinski, gostoprimljiv duh i naše potencijale, što je bitan osnov kako bi se Srbija vratila na političku mapu kao nedvosmislen politički i privredni lider regiona.

Jovan Kovačić tvrdi da aktivnost Trilateralne komisije nije usmerena protiv Rusije i Kine. On dodaje da Trilateralna komisija na svojoj 38. sednici u Beogradu neće tražiti od zvaničnog Beograda ulazak Srbije u NATO, niti okretanje leđa Srbije prema Rusiji.

U Beograd će doći i Gaj Eliot, potpredsednik „Rojal Dač Šela“, najveće naftne kompanije na svetu, i Jirgen Fitcen, izvršni direktor Dojčbanke. Stiže i Najdžel Higins, izvršni direktor „Rotšild grupe“, kao i Volfang Išinger, bivši član evropske trojke za Kosovo. Dolazak su najavili Ursula Klasnik, bivša ministarka spoljnih poslova Austrije, Marčelo Sala, potpredsednik „Inteza Sao Paulo grupe“, Andreas Strajhel, predsednik „Erste bank grupe“ i Đuzepe Vita, predsednik Unikredit banke.

Trilateralna komisija je ustanovljena 1973. godine na inicijativu Dejvida Rokfelera i Zbignjeva Bžežinskog da gaji bliske odnose između Amerike, Evrope i Japana. Svoju aktivnost je proširila na „blisku saradnju u cilju očuvanja mira, upravljanja svetskom ekonomijom, ublažavanja svetskog siromaštva, što će povećati šanse za mirnu evoluciju globalnog sistema“.
(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender