09. 12. 2021.
Porošenko: Blizu smo potpunog rata

Porošenko: Blizu smo potpunog rata

Ukrajina: Porošenko se nada formiranju pro-zapadne koalicije

Porošenko je istakao da bi partija premijera Arsenija Jacenjuka Narodni front mogla biti partner od ključne važnosti i da bi razgovori o formiranju koalicije mogli trajati do deset dana.

“Više od tri četvrtine glasača koji su izašli na birališta dali su snažnu i nepovratnu podršku ukrajinskom putu ka Evropi”, naglasio je Porošenko, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Prema rezultatima izlaznih anketa, u vođstvu je Porošenkov blok koji se sastoji iz njegove stranke Solidarnost i stranke Udar, na čijem je čelu nekadašnji šampion u boksu Vitalij Kličko, sa oko 23 odsto osvojenih glasova.

Prema istim rezultatima, Jacenjukov Narodni front je na drugom mjestu sa osvojenih oko 21 odsto, a potom slijedi partija Samopomoć sa više od 13 odsto glasova.

Sve ukazuje na to da će prozapadne stranke dominirati ukrajinskim parlamentom nakon prvih parlamentarnih izbora održanih nakon svrgavanja sa vlasti predsjednika Viktora Janukoviča u februari prošle godine.

Glasanje nije održano u oblastima koje su pod kontrolom profederalnih snaga na istoku Ukrajine, zbog čega su ostala nepopunjena poslanička mjesta iz Donjecka i Luganska, ali i sa Krima.

Očekuje se da će preliminarni rezultati izbora biti objavljeni kasnije tokom dana.

Izlaznost na izbore bila je veća od 51 odsto, ali su te brojke varirale između istočnog i zapadnog dijela Ukrajine.

Najveći procenat izlaznosti bio je u regionu Lavov na zapadu, oko 71 odsto, a najniža u regionu Donjecka, čiji su dijelovi pod kontrolom Kijeva, sa oko 30 odsto.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender