09. 12. 2021.
EU zadržava sankcije Rusiji

EU zadržava sankcije Rusiji

EU zadržava sankcije Rusiji

“Trenutno nema razloga za promjenu restriktivnih mjera EU prema Rusiji”, rekao je jedan evropski izvor i dodao da su tu odluku prošle nedjelje odobrili evropski lideri okupljeni na samitu u Briselu.

Jedan diplomatski izvor je naveo da su zemlje članice EU uglavnom saglasne da nema razvoja događaja na terenu ili promjena u stavu Rusije koji bi opravdali preispitivanje sankcija, i dodao da su se odnosi između Birsela i Moskve “užasno pogoršali.

Ambasadori zemalja članica EU danas su uglavnom razgovarali o uticaju evropskih sankcija na Rusiju i o situaciji na terenu, rekao je drugi evropski izvor i dodao da će Unija nastaviti da prati situaciju na istoku Ukrajine i posebno sprovođenje prekida vatre postignutog početkom septembra.

Prekid vatre je doprinio smirivanju situacije mada se sukobi nastavljaju između proruskih separatista i ukrajinskih snaga posebno oko aerodroma u Donjecku.

EU je uvela više serija sankcija protiv ruskih kompanija i visokih zvaničnika, kao i protiv separatista zbog njihove uloge u krizi.

Investitori iz EU ne mogu više da kupuju obveznice i akcije koje te firme izdaju niti da im daju zajmove čiji su rokovi duži od 30 dana.

Takođe je proširen broj osoba kojima je zamrznuta imovina u EU i zabranjeno izdavanje viza. Tu mjeru pogađa sada 119 osoba, uključujući bliskih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender