05. 12. 2021.
FBI otkrio “novog” Snoudena?

FBI otkrio “novog” Snoudena?

FBI otkrio “novog” Snoudena?

Međutim, neki od zvaničnika su zabrinuti da je Ministarstvo pravde izgubilo “apetit” za ovakve slučajeve.

FBI je identifikovao još jednog zaposlenog u federalnoj službi osumnjičenog da je drugi odgovoran za curenje povjerljivih dokumenata o listi terorista koju je napravila vlada SAD. On se sumnjiči za dostavljanje tih podataka novinaru blisko povezanim sa bivšim obavještajcem NSA, Edvardom Snoudenom, kažu obaveštajni i pravosudni izvori obaviješteni o ovom slučaju.

FBI trenutno pretražuje stan osumnjičenog, a federalne vlasti u sjevernoj Virdžiniji su otvorile kriminalnu istragu o ovom slučaju, rekli su izvori.

Ali, slučaj je ispoljio određenu zabrinutost među pojedincima u obavještajnim službama. Jedan izvor, koji je zamolio da ostane anoniman zbog osjetljivosti stvari, kaže da postoji zabrinutost da više ne postoji apetit Ministarstva pravde i njegovih visokih zvaničnika za ovakve slučajeve.

Mark Rajmondi, protparol Ministarstva pravde, odbio je da komentariše istragu o curenju informacija o listama, dok odjeljenje radi na slučaju.

Mi svakako pratimo dokaze, kuda god da oni vode, i preduzimamo odgovarajuće akcije, rekao je.

Još jedan izvor, blizak istrazi je rekao da istražitelji nastavljaju sa istragom, ali da još nema optužnice.

U pitanju je slučaj povezan sa pričom objavljenom 5. avgusta na istraživačkom sajtu The Intercept, čiji je koosnivač Glen Grinvald, novinar koji je prvi objavio tajna dokumenta NSA, koja mu je dostavio Edvard Snouden.

U tekstu pod nazivom “Tajni sistem za praćenje Baraka Obame, u brojevima“, u priči su navedena klasifikovana vladina dokumenta koja pokazuju da kod skoro polovine ljudi, koji se nalaze u glavnoj vladinoj bazi za nadzor terorista, nije otkrivena nikakva pripadnost nekoj terorističkoj grupi.

Priča je zasnovana na dokumentima koji su dobijeni od izvora iz obavještajnih krugova, kako je navedeno, u kojima su priloženi detalji iz sistema prisluškivanja sa naznačenim datumom – avgust 2013. dakle, nekoliko mjeseci pošto je Edvard Snouden pobegao za Hongkong, i objelodanio da je on odgovoran za curenje na hiljade dokumenata NSA sa oznakom najveće tajne.

Ovo je izazvalo momentalnu sumnju da postoji još jedan “uzbunjivač“ unutar obaveštajne službe SAD, koji dostavlja materijal Grinvaldu i njegovim novinarima.

U poslednjoj sceni dokumentarnog filma (“Citizenfour“) koji je urađen povodom onoga šta je Snouden otkrio, objavljenom ovog vikenda, a u saradnji sa Grinvaldom i njegovim sajtom, on govori Snoudenu o novom izvoru u obavještajnoj službi SAD, koji je izbacio nova dokumenta.

Grinvald je zatim ispisao bilješku Snoudenu u vezi sa nekim detaljima, uključujući priču o američkom programu o dronovima, i drugu koja je sadržala broj Amerikanaca na listi za prisluškivanje i nadzor.

Osoba je veoma hrabra, rekao je na to Snouden. “Bio je motivisan onim što si ti uradio“, odgovorio je Grinvald.

Džeremi Sahil, koji je pisao članak objavljen u avgustu, takođe se kratko pojavljuje u filmu. On je u intervjuu u radio emisiji “Demokratija sada”, rekao je da je novi izvor njemu dostavio dokumenta u kojima su opisana pravila na osnovu kojih se ljudi, koji se nadziru, stavljaju na različite liste. Radi se o veoma principijelnoj i hrabroj osobi, koja je podacima koje je objelodanila mnogo rizikovala.

U ponedjeljak je Sahil odbio da komentariše bilo šta o svom izvoru, ali je rekao da ni on, a ni sajt za koji radi, nisu obavješteni o istrazi federalaca. Kako je dodao, nije iznenađen zbog istrage. “Obamina administracija, prema mom mišljenju, vodi rat protiv uzbunjivača i, konačno, protiv nezavisnog novinarstva”, rekao je.

Džon Kuk, urednik portala, rekao je za Jahu njuz, da su u pričama objavljenim na sajtu prikazane ključne informacije u vezi sa preterivanjem u vladinom sistemu nadzora.

Dokumenti o kojima se radi prikazali su veliki broj detalja u vezi sa tim kako federalne obavještajne službe unose i obilježavaju pojedince koje uvode u pomenute baze podataka, koje sadrže više od milion imena. Kako se navodi, jedan od tih dokumenata je obilježen sa NOFORN- što znači da se ne smije dijeliti sa drugim vladama, javljaja B92.

.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender