08. 12. 2021.
Registrovana 222 zavisnika od opojnih droga u Banjaluci

Registrovana 222 zavisnika od opojnih droga u Banjaluci

Registrovana 222 zavisnika od opojnih droga u Banjaluci

Podaci su ovo iz Informacije o stanju bolesti zavisnosti na području grada, koja će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada.

U dostavljenim podacima, kojima su obuhvaćeni izvještaji Univerzitetske bolnice KC Banjaluka, JZU Dom zdravlja i Udruženja građana “Viktorija”, navodi se da među liječenim zavisnicima dominira opijatrijski tip, u najvećem procentu osoba od 30 do 34 godine, zatim 35 do 39 godina, pišu Nezavisne novine.

“Za godinu dana u Službu porodične medicine javilo se 115 pacijenata koji se liječe od bolesti zavisnosti, a pruženo im je 1.169 usluga, što je za 294 više u odnosu na prethodnu godinu. Hitna pomoć evidentirala je 17 takvih pacijenata, mobilne ekipe su intervenisale devet puta, a jedna pacijentkinja je preminula”, navodi se u podacima JZU Dom zdravlja u Banjaluci.

Takođe, Centar za mentalno zdravlje evidentirao je 38 pacijenata zavisnih od psihoaktivnih supstanci.

U ambulanti Klinike za psihijatriju pregledano je 428 pacijenata, od čega je 212 zadržano na liječenju: 39 zbog opijata, a 173 zbog alkoholizma.

Što se tiče JU Centar za socijalni rad, u prvih šest mjeseci registrovano je 17 zavisnika od alkohola i jedan od psihoaktivnih supstanci.

“Aktivno sarađujemo sa Klinikom za psihijatriju i UG ‘Viktorija’ koje obezbjeđuje rehabilitaciju narkomana u komuni ‘Bastasi’, a koje djeluje već 15 godina”, ističe se u izvještaju JU Centar za socijalni rad.

Posebna uloga Centra za socijalni rad je u završnoj fazi rehabilitacije nakon izlaska iz komune u kojoj zavisnici borave dvije godine.

Odjeljenje za društvene djelatnosti grada Banjaluka sufinansiraće projekat “Radom do povjerenja” UG “Viktorija”, za koji je predloženo 2.000 KM.

Alkohol

U izvještaju se ističe da za liječenje zavisnosti od alkohola još nema dovoljno razumijevanja. Naglašava se da postoji samo jedan Klub liječenih alkoholičara u gradu, te da bi trebalo da postoji mreža klubova koja bi bolje radila preventivne aktivnosti, uz podršku ostalih institucija.

Takođe se navodi da je konzumiranje alkohola postalo društveno prihvatljiv oblik ponašanja pa se zavisnici rjeđe javljaju sami, a više uz pratnju policije i porodice zbog ozbiljnih komplikacija zdravlja.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender