02. 12. 2021.
Sorensen: Građani BiH zaslužuju bolje

Sorensen: Građani BiH zaslužuju bolje

Sorensen: BiH je evropska zemlja i zaslužuje mjesto u Evropi

Sorensen je rekao da rezultati istraživanja koje je provela Delegacija EU u BiH prije izbora pokazuju da 89 odsto ispitanika smatra da aktivnosti na političkoj sceni ne odražavaju njihova očekivanja.

“To nije dobro i to treba promijeniti. Oko 79 odsto tog biračkog tijela smatra da ni aktivnosti na ekonomskom planu nisu onakve kakve bi trebalo da budu. Sve to su zadaci koji će ostati mom nasljedniku da ih rješava sa novim vlastima u BiH. Vidimo se uskoro u članstvu u EU”, poručio je Sorensen na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je rekao da ne zna ko će biti novi šef Delegacije EU u BiH i kada će stići u BiH, jer je riječ o uobičajenoj proceduri imenovanja specijalnog predstavnika EU.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Sorensen je rekao da iz BiH ne odlazi razočaran, ali da ide sa osjećanjem da je postojala prilika da BiH brže krene ka EU, ali ta prilika nije iskorištena.

“Tokom mog mandata bili smo jako blizu da počnemo pregovore, ali do toga nije došlo i to je možda i osjećaj s kojim odlazim da je zaista šteta što ta prilika nije iskorištena”, rekao je Sorensen.

Prema njegovim riječima, možda bi atmosfera za politički dijalog o bržem razvoju BiH bila i bolja da se u ovoj zemlji izborni ciklus ne dešava svake dvije godine, na šta političari troše i previše energije.

“Stvari se i dalje mogu mijenjati. To se posebno odnosi na mehanizam koordinacije kao jednu od stvari o kojoj smo ovdje u Delegaciji postigli dogovor sa domaćim političarima, ali je taj dogovor za nekoliko časova kasnije propao iz nekog razloga. Ko god dođe na vlast, moraće najprije da uspostavi mehanizam koordinacije sa EU, kako bi bila obezbijeđena sredstva od EU”, podvukao je Sorensen.

On je izrazio nadu da će nova vlast u BiH biti formirana u razumnom roku i da neće ponovo biti protraćeno dragocjeno vrijeme.

Prema njegovim riječima, svi njegovi politički sagovornici u BiH bili su mu jednako “teški”.

“Nije riječ o pojedincima i nije riječ o pojedinačnim stvarima, bitno je ono što je politika, a politika EU prema BiH ostaje ista, bez obzira ko je na čelu Delegacije u BiH. Mi smo do sada jasno pokazali da želimo BiH u članstvu EU, i politiku koju smo ovdje provodili formiralo je 28 članica EU”, istakao je Sorensen.

On je ocijenio da EU nije kriva zbog zastoja u strukturalnom dijalogu o pravosuđu jer i dalje insistira na uspostavljanju funkcionalnog pravosuđa BiH i vladavine prava, bez čega nema i ni članstva u EU.

Sorensen nije želio da komentariše “loše” odnose na relaciji Sud BiH – Tužilaštvo BiH, ali je pozvao sve relevantne faktore da se vrate na put uspostavljanja funkcionalnog pravosuđa, kao ključne prepostavke za brži put ka EU.

Dosadašnji šef Delegacije EU u BiH, koji napušta ovu funkciju i odlazi na mjesto šefa Misije EU pri UN sa sjedištem u Ženevi, danas je u Sarajevu održao posljednju konferenciju za novinare, na kojoj je zahvalio predstavnicima medija u BiH za plodnu i iskrenu saradnju.

Sorensen je riječi zahvalnosti uputio i osoblju Delegacije EU u BiH, za koju je rekao da je najbolja u Evropi, što je pokazala brzim reagovanjem i danonoćnim radom na pomoći građanima BiH da što lakše prebrode posljedice katastrofalnih poplava u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender