27. 11. 2021.
15. Krajiški likovni salon u Beogradu

15. Krajiški likovni salon u Beogradu

15. Krajiški likovni salon u Beogradu

Ovu izložbu organizuju Udruženje Srba iz Hrvatske, Srpsko kulturno društvo “Zora” Knin-Beograd, zajedno sa Zavičajnim klubom “Kninska krajina” i Udruženjem Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” Kragujevac.

Izložba će biti otvorena u 19.00 časova u Galeriji Muzeja željeznica Srbije, a ove godine je posvećena 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata.

Glavne odlike “Krajiškog likovnog salona” su veliki broj radova, širok spektar tema i likovnih pristupa, ali prije svega velika zainteresovanost kako izlagača tako i publike za ovu izložbu, koju će i ove godine, osim u Beogradu, publika moći vidjeti u Kragujevcu, Pančevu, Novom Sadu.

Više od 80 autora ideje i stavove iskazali su u najraznovrsnijim materijalima i tehnikama, od onih klasičnih poput mermera, mozaika ili ulja, grafike, sve do digitalne fotografije, saopšteno je iz Udruženja Srba iz Hrvatske.

I ove godine, na izložbi zajedno izlažu kako afirmisani umjetnici, neka od najpoznatijih imena srpske likovne scene, tako i mladi autori koji su rođeni znatno poslije osnivanja Salona.

Nagrada “Boris Markoš Mingo” za likovno stvaralaštvo mladih, ove godine je dodijeljena Nikoli Jerkoviću za grafiku “Diže se jutarnje sunce”.

Ova nagrada se tradicionalno dodjeljuje kao znak sjećanja na mladog umjetnika, koji je poginuo braneći Krajinu 1991. godine.

Do sada je održano 27 salona, a prvi put je održan početkom 80-ih godina prošlog vijeka u Kninu.

Kontinuitet ove izložbe na kratko je prekinut 1995. godine zbog progona, ali je ona nastavila svoje trajanje i na prostoru Srbije, gdje je izbjegao najveći dio Srba iz Krajine.

Uprkos tragičnoj sudbini srpskog naroda, ovi ljudi okupljeni oko “Krajiškog likovnog salona” odlučili su da se predstave javnosti u Srbiji, ali gledajući na to i kao na jedan od načina da svoj zavičaj otrgnu od zaborava, bilo da je riječ o crkvama i manastirima, gradovima, selima, pejsažima, licima, uspomenama na djetinjstvo.

NJima su se ubrzo pridružili i oni umjetnici koji su porijeklom sa prostora Krajine, a potom i likovni stvaraoci iz Republike Srpske, Srbije.

Neki od njih učestvovali su i u likovnoj koloniji “Umjetničkog bratstva manastira Krke” koja traje već 20 godina.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender