02. 12. 2021.
BiH najgore plasirana u regiji po uslovima poslovanja

BiH najgore plasirana u regiji po uslovima poslovanja

BiH najgore plasirana u regiji po uslovima poslovanja

Srbija je na 91 mjestu po uslovima poslovanja, što je za 14 mjesta niže nego u prošlogodišnjoj.

“Srbija je pala sa 77. na 91. mjesto liste Izvještaja o poslovanju za 2015. godinu jer nije zabilježila reforme koje se ocjenjuju u izvještaju i koje olakšavaju regulatorni okvir tokom 2013/14. godine”, navodi Svjetska banka.

Uz to, kako se dodaje, Srbija je otežala postupak prenosa imovine.

“Imajući u vidu da je 65 odsto ekonomija globalno sprovelo reforme koje su olakšale poslovanje u 2013/14. godini, druge ekonomije su pretekle Srbiju po lakoći poslovanja”, navodi Svjetska banka.

Srbija po ovom izvještaju najbolje stoji u segmentu zaštite investitora i manjinskih akcionara, na visokom 32. mjestu, a najgore je ocijenjenja u segmentu dobijanja gradevinskih dozvola, gdje je na 186. mjestu.

Po jednostavnosti plaćanja poreza Srbija je na 165. mjestu, a u rješavanju nesolventnosti pala je na 48. mjesto sa procedurom koja u prosjeku traje dvije godine, s troškovima u vrijednosti 20 odsto nekretnine i stopom povraćaja od 29,2 odsto.

U najnovijem izvještaju Svjetske banke “Doing Biznis 2015″, od zemalja u regionu najbolje je plasirana Makedonija na 30. mestu, Crna Gora je na 36. poziciji, Bugarska na 38., Rumunija na 48., Slovenija na 51. mjestu i Hrvatska na 65. mjestu.

Na prvom mjestu liste nalazi se Singapur, dok je drugi Novi Zeland a treći Hong Kong. Slijede Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Britanija, Finska i Australija, javlja B92.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender