02. 12. 2021.
Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Sjednicu Trilateralne komisije će otvoriti predsjednik ove organizacije Žan-Klod Triše, nekadašnji šef Evropske centralne banke, dok će visoke zvanice pozdraviti premijer Srbije, Aleksandar Vučić.

Na ovaj skup u Beogradu, osim Dodika, pozvani su i bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov, predsjednica samoproglašenog Kosova Atifet Јahjagi i premijer Crne Gore Milo Đukanović

Trilatelarnu komisiju u Srbiji su u januaru prošle godine osnovali Јovan Kovačić, Dejan Novaković i Tahir Hasanović, članovi kompanije “East West Bridge“.

Oni su na plenarnoj sjednici Trilateralne komisije, koja je od 14. do 17. marta 2013. godine održana u Berlinu, dobili zadatak da jednu sjednicu pripreme i održe u Beogradu.

“Značaj za Srbiju i ceo region je izuzetno velik. To je prilka da se razmene mišljenja na najvišem nivou, ali i da se najuticajniji lideri iz politike, biznisa i finansija, energetike i industrije upoznaju iz prve ruke o Srbiji, narodu, mogućnostima… Ujedno, Trilaterala se bavi ovim regionom već decenijama i pojedini predstavnici su bili pozivani na sednice“, kaže Јovan Kovačić, predsjednik Srpske grupe Trilaterale i član Izvršnog komiteta Trilateralne komisije.

Na beogradski sastanak Trilaterale očekuje se dolazak oko 180 istaknutih gostiju, a među njima su najveći svjetski i evropski bankari i industrijalci – od izvršnog direktora “Rotšild grupe“, do predsjednika “Goldman Saksa“, kao i bivši i sadašnji političari.

Na sjednici će biti Majkl Fuks, član njemačkog Bundestaga i potpredsjednik Evropske trilateralne komisije, doskorašnji premijer Italije Mario Monti, kao i Luk Koen, guverner Nacionalne banke Belgije.

Očekuje se i dolazak admirala Đanpaola di Paola, bivšeg italijanskog ministra odbrane i bivšeg ministra vojnog komiteta NATO-a.

Najvažnija ličnost iz svijeta biznisa je Piter Saterlend, predsjednik “Goldman Saksa“, najveće investicione banke na svijetu.

Јedna od tema ove sjednice Trilatelarne komisije, na kojoj će učestvovati gosti i iz Kijeva i iz Moskve, biće i kriza u Ukrajini.

Očekivalo se da dođe i Arzenij Јacenjuk, sadašnji premijer Ukrajine i ministar spoljnih poslova Ukrajine, kao i Sergej Karaganov, jedan od saradnika Vladimira Putina.

Sjednica Trilateralne komisije u Beogradu će biti zatvorena za javnost, javlja RTRS.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender