02. 12. 2021.
NATO: Pojačana aktivnost ruskih vojnih aviona

NATO: Pojačana aktivnost ruskih vojnih aviona

NATO: Pojačana aktivnost ruskih vojnih aviona

Portparol NATO Džej Dženzen je izjavio da četiri grupe ruskih vojnih aviona, sastavljene od strateških bombardera “tupoljev” Tu-95 Ber H, lovaca-presretača MiG-31 i drugih tipova aviona, vrše manevre velikog obima u međunarodnom vazdušnom prostoru, prenijela je agencija AP.

Kao odgovor na te manevre ruskih aviona, saveznici NATO – Norveška, Britanija, Portugal, Njemačka i Turska – poslali su svoje lovce kako bi presreli i identifikovali ruske avione.

Tom prilikom nije prijavljen nijedan incident, ali Dženzen navodi da je obim ruskih manevara neobično velik.

On je dodao da je NATO čak i danas po podne pratio kretanje nekih ruskih aviona.

Dvije letjelice “jurofajter” njemačkog “Luftvafea” presrele su danas formaciju od osam ruskih vojnih aviona, koji su letjeli u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltika.

U ruskoj formaciji su bila dva aviona MiG-31 i šest “suhoja” – dva SU-34, dva SU-27 i dva SU-24, što je najveći broj ruskih aviona koji je dosad registrovan na trenažnim letovima iznad Baltika, prenose njemački mediji.

Njemački avioni su, inače, poletjeli iz baze Amari, u Estoniji, gdje su stacionirani u okviru misije NATO.

Radari NATO su registrovali rusku formaciju oko 15 časova popodne, a njemački avioni su se uz nju zadržali oko 25 minuta. “Oni su stupili u kontakt sa ruskim avionima samo da bi obavili vizuelnu provjeru”, saopštio je za medije portparol njemačke armije.

Njemačka sada, u okviru NATO Jedinice za vazdušno patroliranje, u Estoniji drži četiri aviona “jurofajter” i 160 vojnika. Sjevernoatlantska alijansa u saopštenju nije pomenula ukrajinsku krizu, niti je sa njom povezala povećanu aktivnost aviona ruske vojske.

Međutim, napetosti između NATO i Rusije su visoke otkad je Rusija u martu pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender