02. 12. 2021.
Zvaničnik Euleksa uzeo mito od 370.000 evra?

Zvaničnik Euleksa uzeo mito od 370.000 evra?

Zvaničnik Euleksa uzeo mito od 370.000 evra?

Istragu o tome da je Frančesko Flori primio mito spriječila je glavna tužiteljka Euleksa Јaroslava Novotna, prenosi prištinski list “Koha ditore”, u trećem nastavku posvećenom korupciji u najvećoj međunarodnoj misiji na Kosovu.

List navodi da je obustavljanje istrage protiv Florija naredio i bivši šef Euleksa Bernd Borhard.

“Glavna tužiteljka Euleksa Јaroslava Novotna nije dozvoljavala nijednu istragu protiv bivšeg predsjednika Sudskog vijeća Euleksa Frančeska Florija. Ona je za to imala dovoljno materijalnih dokaza. Јedan Euleksov oficir je insistirao da se sprovede istraga, ali mu je sam šef Euleksa Bernd Borhard naredio da je zaključi. Dan kasnije Euleks je naredio istragu protiv tužiteljke Marije Bami, koja tvrdi ima dokaze o korupciji”, piše Koha ditore.

Bami je od prošlog petka suspendovana sa mjesta tužioca Euleksa, zbog sumnje da se informacije odlivaju iz misije.

List prenosi da je Јaroslavi Novotnoj stiglo pismo od jednog građanina (ime i prezime poznati redakciji) da je Flori primio mito u visini od 370.000 evra od Nusreta Cene. Novotna je na to odgovorila da “osoblje Euleksa ima imunitet od krivičnog gonjenja”.

Bilo kakvu istragu nije mogao da sprovede ni bivši kosovski tužilac Ismet Kabaši.

“Poštovani, moja kancelarija je pažljivo razmotrila žalbu koju ste poslali gospodinu Ismetu Kabašiju, vrhovnom tužiocu Kosova, protiv sudije Euleksa Frančeska Florija”, navodi se u odgovoru iz marta 2012. godine. “Moram da vas obavijestim da Kancelarija tužioca Euleksa zbog ovakve situacije kao i zbog nedostatka dokaza, ne vidi osnovu za pokretanje istrage protiv sudije Florija”, piše Novotna.

Osim toga, ona je rekla da odredbe iz člana 3 i 5.5 Zakona o statusu, imunitetu i privilegijama osoblja diplomatsko-konzularnih misija na Kosovu i međunarodne vojne misije i njihovo osoblje (Zakon broj 03/L-33), ne predviđaju mogućnost da sudija Euleksa bude pozvan kao osumnjičeni u krivičnom postupku, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender