30. 11. 2021.
Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik: Sutra ćemo se dogovoriti o formiranju vlasti

${DATE}Dodik je rekao da će se sutra tri lidera partija dogovoriti o svemu.

“Prvo treba da konstituišemo Narodnu skupštinu Republike Srpske, a onda dolazimo u poziciju da predlažemo mandatara”, izjavio je Dodik za “Pres Republika Srpska”.

Dodik je rekao da nema nikakve sumnje da će SNSD i HDZ BiH činiti vlast na nivou BiH, naglasivši da će ove dvije stranke i u četiri naredne godine činiti zajedničke napore i biti nezaobilazan stranački blok u formiranju institucija na nivou BiH.

Lider SNSD-a je rekao da će u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem razgovarati o nastupu u zajedničkim institucijama i dodao da misli da će nakon toga SNSD i HDZ BiH proglasiti koalicioni nastup.

“O tome nema nikakve dileme. Ove dve stranke su nezaobilazne u formiranju zajedničkih institucija. To jasna poruka koju ćemo poslati nakon sastanka rukovodstva naše dvije partije”, naveo je Dodik i dodao da ne treba gubiti vrijeme nego da je potrebno što prije postići dogovor o podjeli vlasti na tom nivou.

On je dodao da se u zajedničkim organima partneri ne biraju, nego se popunjavaju mjesta u vlasti.

“Onaj ko ima legitimitet `upada` unutra. Vidjećemo šta će se dešavati i sve zavisi od razvoja situacije na federalnom nivou. Međutim, moram da naglasim da je veoma važna politička, ali i svaka druga poruka, da će HDZ i SNSD činiti zajednički napor i biti nezaobilazan stranački blok u formiranju institucija na nivou BiH”, rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prema kojoj bi za pregovaračkim stolom radije vidio SDS i PDP, nego SNSD, Dodik je rekao da ga Izetbegovićeve simpatije ne iznenađuju i da vjeruje da mu /Izetbegoviću/ SNSD ne odgovara.

“Međutim, SNSD je jedini relevantan iz Republike Srpske da može učestvovati u razgovorima i da formira koaliciju, zato što ćemo imati vlast na republičkom nivou. SNSD će na pravi način afirmisati politiku Srpske u zajedničkim institucijama”, istakao je Dodik.

On je rekao da izborni pobjednici treba da formiraju vlast, kao i da izbor partnera sa kojima je moguće uraditi taj posao nije stvar želja, nego političke pragmatike.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender