02. 12. 2021.

Karadžić zatražio ponovno otvaranje dokaznog postupka odbrane

Karadžić je to zatražio da bi bio obezbijeđen prijem depeše britanskog ambasadora Ajvora Robertsa iz juna 1996. godine, saopšteno je iz Haškog suda.

Ta depeša se, kako je navedeno u Karadžićevom zahtjevu, odnosi na njegovo učešće i saznanja o egzekucijama nakon pada Srebrenice, prenose beogradski mediji.

Otvaranje dokaznog postupka odbrane radi prijema tog dokumenta neće, kako je istakao Karadžić, dovesti ni do kakvog odgađanja u sudskom postupku.

Karadžić je naveo da će, ukoliko sudsko vijeće bude smatralo da je potrebno unakrsno ispitivanje u vezi sa informacijama iz te depeše, on, ako to Velika Britanija dozvoli, pozvati ambasadora Robertsa kao svjedoka.

Vlada Velike Britanije je 23. oktobra odbila zahtjev Karadžića da se ta depeša upotrijebi javno u postupku protiv Karadžića pred Haškim sudom.

Karadžića optužnica tereti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a završne riječi na suđenju iznijeli su krajem septembra Tužilaštvo, a početkom oktobra Karadžić.

Presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender