05. 12. 2021.
Mira Marković: Nasmijala sam se,  nemamo imovinu u EU, priče o milijardama su besmislice!

Mira Marković: Nasmijala sam se, nemamo imovinu u EU, priče o milijardama su besmislice!

Mira Marković: Nasmijala sam se, nemamo imovinu u EU, priče o milijardama su besmislice!

Vijest o odmrzavanju imovine u zemljama Evropske unije porodice Slobodana Miloševića, čiji je život zaustavljen u ćeliji Haškog tribunala, bez dokaza krivice za zločin za koji je optužen, Miloševićevoj supruzi, prof. dr Miri Marković stigla je iz Beograda. U tom trenutku bila je sa sinom Markom na adresi izgona, u Moskvi.

– Nasmijali smo se – odgovara Mira Marković na pitanje „Novosti“: Kako su primili odluku Savjeta Evropske unije? – Ni ja, ni moj pokojni muž, niti naša djeca, nismo imali, niti imamo bilo kakvu imovinu u zemljama Evropske unije. Sve što imamo je u Srbiji. U Požarevcu imamo kuću koju smo voljeli i koju volimo. U njenom dvorištu počiva Slobodan. U Beogradu imamo kuću od čije rente smo se, dijelom, izdržavali, a tu kuću danas ne možemo ni da izdamo, ni da prodamo. To je jedina naša imovina. To su jedina mjesta koja sanjam. Zapravo, čitava imovina je, danas, taj moj san da jednom dođem. Da se vratim. Ali, i san je sve dalji. Dalji… I više ne vjerujem da ću se ikada tamo vratiti. Ponekad sebe prevarim. Pomislim… Vratiću se, a sad vjerujem da sam svakim satom, svakim danom sve dalje i od tog sna.

Nasmijajala se dr Mira Marković na opasku da je Evropska unija, možda, u međuvremenu upravo jedan dio Tolstojeve ulice na Dedinju i imanje Miloševića u Požarevcu uvela u registar pripadajućih… Ona već tri godine odbija da bilo šta govori, komentariše na optužbe koje ne prestaju da su „opljačkali Srbiju, iznijeli sve što su mogli, deponovali milijarde u Rusiji i ko zna u kojim svjetskim bankama“. Doduše, više se ne spominju one „zlatne poluge“, koje troše i razmeću se. Ovoga puta profesor dr Mira Marković je pristala da poslije tri godine otvoreno odgovori:

Sve su to besmislice – kaže. – Besmislice koje nisu vrijedne ni reči. U Rusiju sam došla na deset dana, a ostala sam, evo 11 godina. Ovde sam stigla sa „prtljagom“ u kome su bila tri para naočara, dvije suknje, dva džempera i jedno pakovanje aspirina. Govorim istinu, mada sam mislila da više nikada ništa ne progovorim. Mislim da je bezuspješno dokazivati istinu o Miloševićima. Sve što sam imala da kažem već sam napisala u svojim knjigama. Istinu. Ko hoće da vjeruje, neka vjeruje. Ko neće – i ne mora. Sve te priče su, zaista, toliko besmislene. Ne zaslužuju ni riječ. Jednu jedinu riječ. Vama kažem: Nemamo, izvan Srbije, ništa. Niti smo imali. I, ja ostatak života ne mogu da potrošim dokazujući šta je istina, a šta laž.

– Evo, ispričaću vam šta je Ričard Holbruk, uoči bombardovanja, kazao Slobodanu… Rekao mu je: Svu imovinu koju imate, ma u kom dijelu svijeta da je imate, biće zamrznuta… Znate li šta mu je Slobodan odgovorio? Što da je zamrznete, odmah je uzmite!

Od čega onda živite, pitamo, tamo u predgrađu Moskve?

– Od penzije. Moje penzije od 58.000 dinara. Slobodan je jedini predsjednik države, valjda u svijetu, koji nije imao pravo na svoju penziju. Priče da smo sve što smo mogli iznijeli iz Srbije, na račune raznih banaka su najobičnije projekcije onih koji bi, da su na našem mjestu bili, živjeli u izobilju. Da im se pružila mogućnost, vjerovatno bi tako i živjeli. Ko Slobodana i mene poznaje, ko poznaje našu porodicu, a ko nije podlegao pritiscima, može i danas da potvrdi ovo što govorim. Mada, pitam se: da li je poslije ove najnovije vijesti o „našoj imovini koju odmrzavaju“, ikome još to važno. Meni je najvažnije da okupim djecu. Da budemo zajedno.

ŽIVI SKROMNO, OD PENZIJE

Profesor doktor Mira Marković, supruga Slobodana Miloševića, nećete vjerovati živi u Moskvi sasvim običnim životom, u šta sam se sam uvjerio tokom jedne posjete – posvjedočio je advokat Momo Raičević . – Jedini izvor prihoda danas joj je penzija od 620 dolara, što je za moskovske prilike izuzetno malo. Sin Marko Milošević nije nikakav bogataš, već običan mladi čovjek koji se ni danas ne libi nikakvog posla.

NEMA NIŠTA DA SE ODMRZNE

Advokati bivšeg predsjednika Jugoslavije, tvrde da Evropska komisija zaista nema šta da odmrzne, jer Miloševići i nemaju nikakvu imovinu u zemljama Unije. Mlađan Dinkić, bivši guverner i ministar finansija Srbije, koji je svojevremeno istraživao tokove iznošenja novca preko of-šor kompanija, to je takođe potvrdio.

– Nemam informaciju da porodica Milošević ima novac u stranim bankama – rekao je Dinkić.

SPS: LOGIČAN EPILOG

Poslanik SPS Đorđe Milićević izjavio je da je za tu partiju ukidanje sankcija protiv Slobodana Miloševića, njegove porodice i saradnika, „logičan epilog jedne političke priče“:

– To je priča koja je imala političku dimenziju, ali ne pravi sadržaj i to se danas pokazalo. To je priča koja je započela 5. oktobra 2000. godine i da je bilo šta postojalo, to bi danas bilo objavljeno i to bi danas bilo dokazano.

On je ocijenio da je to „logičan epilog jedne političke priče“.

SPO: NE PRIZNAJEMO TU AMNESTIJU

Srpski pokret obnove saopštio je u srijedu da Evropska unija može da amnestira porodicu Milošević-Marković, ali SPO to nikada neće učiniti. Ukidanje sankcija EU porodici Milošević-Marković i njihovim saradnicima, nije korak koji nas upućuje ka pravdi i uspostavljanju evropskih vrijednosti. Da je Slobodan Milošević ubijao svoje političke protivnike i novinare po zemljama EU, da je terorisao njihove građane, da je tamo izazivao ratove i sijao tajne grobnice, da je poharao budžet EU, sigurno ga EU ne bi amnestirala, ukazao je SPO.

NISU IZNIJELI NOVAC IZ ZEMLjE

Dragan Radević iz Udruženja „Sloboda“ kaže da je i Karla del Ponte svojevremeno, istražujući Miloševićevu imovinu u inostranstvu, konstatovala da porodica nekadašnjeg predsjednika Jugoslavije nije iznela novac iz Srbije. Za potrebe Haškog tribunala tada je kontrolisano 137 banaka u svijetu: od Kipra do Londona. Momo Radević koji je branio Miloševića u Hagu govori da su tezu o Miloševićevim parama u inostranstvu pokušali da dokažu finansijski stručnjaci iz čitavog svijeta, za potrebe Haga, ali nisu ništa dokazali.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender