02. 12. 2021.
Opljačkan general Đukić

Opljačkan general Đukić

Raspisana međunarodna potjernica za generalom Đukićem

Da je međunarodna potjernica trebalo da bude raspisana do kraja jučerašnjeg dana potvrdila je portparol Interpola BiH Nataša Sikimić i dodala da su dobili naredbu Suda BiH i odmah pokrenuli proceduru raspisivanja potjernice, javio je Glas Srpske.

”Odmah smo taj zahtjev proslijedili centrali Interpola u Lionu”, kaže Sikimićeva.

Sud BiH je naredio raspisivanje međunarodne potjernice nakon što su mu od Centra javne bezbjednosti i Gradske uprave Banjaluka stigla tražena dokumenta – uvjerenje o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih i daktiloskopski materijal.

U Sudu kažu da će međunarodnu potjernicu primiti Interpol Srbije te da je on obavezan da postupi po njoj uz poštivanje zakonskih propisa Srbije.

”Nakon lociranja osuđenog biće preduzete dalje mjere za izvršenje kazne zatvora, što uključuje i mogućnost slanja molbe pravosuđu Srbije za preuzimanje izvršenja kazne”, rečeno je u Sudu.

Đukić je na liječenje u Beograd otišao nakon što je pušten na slobodu u periodu između poništenja prvostepene presude za zločin počinjen na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine i donošenja nove presude. Sud je 7. oktobra naredio raspisivanje centralne potjernice za njim, a nju su raspisale policijske agencije i Granična policija BiH.

Šef tima odbrane generala Đukića Milorad Ivošević kaže da će se Đukić staviti na raspolaganje Sudu kad se budu stekli zdravstveni i pravni uslovi. Naglasio je da se Đukić liječi, da ništa ne izbjegava te da želi da sve bude u regularnom postupku.

Presude

Novak Đukić je 2010. godine osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina na Tuzlanskoj kapiji, ali je Ustavni sud BiH poništio tu odluku, nakon što je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle godine odlučio da je Sud BiH u procesima za ratne zločine primjenjivao pogrešan zakon.

Apelaciono vijeće Suda BiH u junu je Đukiću smanjilo kaznu na 20 godina zatvora, a on insistira na obnovi postupka, jer smatra da nije odgovoran za ovaj događaj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender