05. 12. 2021.
Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik pozvan na sjednicu Trilateralne komisije u Beogradu

Dodik: Želimo što prije formirati vlast

Dodik je izjavio da je zajednička želja koalicionih partnera SNSD-a, DNS-a i SP-a da što prije bude formirana nova struktura vlasti u Srpskoj.

“Mislim da ćemo razgovarati i o tome ko bi i odakle bi mogao da bude kandidat za mandatara za sastav Vlade. Nije pristojno da to ime pominjem zato što ću kao predsjednik Srpske biti u ustavnoj obavezi da to predložim tek onda kada budem inaugurisan”, rekao je Dodik za BHT jedan.

On je ponovio da SNSD ima kandidate za mandatara za sastav nove Vlade Srpske i ukazao na činjenicu da SNSD-u u koaliciji u procentima pripada najveći dio vlasti.

“Nama pripada oko 70 odsto u strukturi vlasti – ministarskih mjesta i drugih pozicija, ali mi nismo insistirali na tom principu nego na politikama koje smo usaglašavali i koje ćemo nastaviti da usaglašavamo – da potvrdimo neke stare politike, utvrdimo neke nove i onda ćemo da tražimo ljude koji će moći da provedu te politike”, pojasnio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da se u javnosti Srpske mogu čuti navodi da je Savez za promjene Socijalističkoj partiji obećao premijersko mjesto, te da je ta ponuda vrlo prihvatljiva za tog SNSD-ovog koalicionog partnera, Dodik je odgovorio: “Pa, nek` idu onda s njima!”

Govoreći o eventualnom učešću koalicije “Domovina” u vlasti u Srpskoj, aktuelni predsjedniik Republike Srpske koji će tu dužnost obavljati i naredne četiri godine istakao je da koalicija SNSD-DNS-SP ima većinu i da im za formiranje vlasti ne nedostaje ničiji glas.

“Eventualni ulazak predstavnika SDA u vlast Srpske isključivo će zavisiti od aranžmana na nekim drugim nivoima, a ne od naše potrebe da unutra bude neko zato što nam fali nečiji glas”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio stav da će budući predsjedavajući Savjeta ministara BiH svakako biti Bošnjak.

“Ona politička grupacija ili partija koja bude ušla u zajedništvo sa SNSD-om i HDZ-om BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz bošnjačkog naroda daće Bošnjaka za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i mi ćemo to poštovati. Ako je to SDA, onda će ona dati, ako je to Radončić, onda će on odrediti sve”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bazični princip je da će partije koje formiraju vlast u Federaciji BiH /FBiH/ odrediti strukturu vlasti na nivou BiH.

“Kad je riječ o bošnjačkom narodu to ostaje da se tek profiliše. U FBiH postoji određena potreba da se profilišu politički predstavnici bošnjačkog naroda, koji, u zajedništvu sa HDZ-om, treba da izgradi novu strukturu vlasti. Tu će biti definisani i oni koji su partneri za zajednički nivo vlasti”, smatra Dodik.

Napominjući da su SDA i Bakir Izetbegović izborni pobjednici, Dodik navodi da postoje i neke druge mogućnosti u formiranju vlasti.

Prema njegovom mišljenju, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić ima potpuni politički legitimitet dobijen na izborima, i to treba cijeniti i poštovati.

“Ne mislim da bi on bio višak u svemu tome. Mislim da bi Radončić mogao da doprinese dobroj dinamici, mogao bi da doprinese uspjehu rada organa gdje se nalaze njegovi predstavnici”, naveo je Dodik.

On nije nezadovoljan ranijim radom sa Radončićem, ali pojašnjava da je odnos između Radončićeve partije i SDP-a BiH bio odlučujući kad je riječ o Radončićevom učešću u zajedničkim institucijama BiH.

Dodik napominje da je važno da bude uspostavljena politička struktura subjekata koji participiraju u vlastima na nižim nivoima do nivoa BiH i da je to polako već vidljivo.

“Treba se okrenuti činjenici koja je danas vidljiva, a to je da se neki kostur i osnova vlasti na nivou BiH već uspostavila potvrdom savezništva HDZ-a i SNSD-a, gdje je jasno rečeno da ćemo mi zajedno ići na sva mjesta gdje imamo zajedničke politike i zajedničke kandidate. Danas je više nego ikada jasno, nego što je bilo juče možda, jer je bilo raznih spekulacija, da HDZ i SNSD neće jedan bez drugog nastupati u zajedničkim institucijama”, naveo je Dodik.

On je ponovio da su HDZ i SNSD potvrdili da su nezaobilazni faktori na nivou BiH. “Mi HDZ doživljavamo kao jedinog sagovornika u političkoj strukturi hrvatskog naroda. Kako razumijem, a to nam je rečeno, i HDZ na isti način doživljava i SNSD i neće pregovarati sa nekim drugim predstavnicima političkih partija iz srpskog naroda o nekim stvarima”, naglasio je Dodik.

Komentarišući izjavu predsjednika PDP-a Mladena Ivanića da će on kao budući član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske odigrati veliku ulogu u izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i da će on odrediti srpske predstavnike u Savjetu ministara, Dodik je rekao da je sastanak predstavnika SNSD-a i HDZ-a u Mostaru demantovao Ivanićevu mogućnost da on to odluči.

“Kad se upusti u proceduru uvidjeće da od njega ne zavisi ko će biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH”, ističe Dodik, koji vjeruje da je takva Ivanićeva izjava usmjerena ka tome da smiri njegove koalicione partnere koji su izborni gubitnici.

On ne spori Ivanićev izborni legitimitet i legalitet kao predstavnika Republike Srpske. “Ali, ako Ivanić pretenduje da predstavlja srpski politički korpus, onda moram da kažem da je Željka Cvijanović dobila 26–27 hiljada srpskih glasova više od njega i da su njegovu pobjedu omogućili bošnjački glasovi”, dodao je Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender