05. 12. 2021.
Još nema dogovora o novoj Vladi

Još nema dogovora o novoj Vladi

Još nema dogovora o novoj Vladi

Konstatovali su da imaju skupštinsku većinu,a sve ostalo će da bude predmet narednih sastanka od kojih bi jedan trebalo da bude održan u Brčom, već u utorak. Tada bi se moglo razgovarati o pojedinačnim funkcijama i željama unutar koalicionih stranka.
Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da osnova za formiranje vlasti u Republici Srpskoj moraju da budu partije iz Srpske.

“Koalicioni partneri SNSD, DNS i SP saglasili su se o tome da partije iz Srpske formiraju vlast, nakon čega niko neće moći da bilo kakvim uslovljavanjem ili bilo kakvim pričama i politikama bude jezičak na vagi”, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku, nakon sastanka sa predsjednikom DNS-a Markom Pavićem i liderom SP Petrom Đokićem.

On je dodao da ova koalicija neće mijenjati koncepciju onoga što je bilo veoma važno i što je činjeno u proteklom periodu, a to je da je bila stabilna institucionalna snaga Republike Srpske.

“Naša politika ostaje posvećena tome i želim da kažem da koalicija SNSD, DNS i SP ima većinu da formira Vladu Republike Srpske i da u tom pogledu ispunjava bazični kriterijum”, rekao je Dodik i dodao da se u tom smislu apsolutno poštuju ustavna određenja vezana za učešće drugih naroda u strukturama vlasti.

Dodik je naglasio da konačno treba reći da je izborni pobjednik upravo ova koalicija koja ima mogućnost da, bez oklijevanja, sa dovoljnim kapacitetom može da formira vlast.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova koalicija u kontinuitetu nastavila da potvrđuje saradnju, što govori i večerašnji sastanak.

Dodik je rekao da je to potvrda opredjeljenja ove koalicije da nastavi i dalje među partijama da gradi dobre odnose koji treba da rezultiraju utvrđenim politikama na bazi njih i dogovora o personalnim rješenjima nosilaca najvažnijih izvršnih i zakonodavnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH.

Lider SNSD-a rekao je da je na sastanku bilo riječi i o tome kako iskoristiti potencijale Republike Srpske da ekonomija bude bolja i na koji način učiniti da se stabilizije realni sektor.

Dodatnu zabunu u odnos koalicionih partnera unijela je izjava Milorada Dodika koji je poručio Socijalistima da ako žele mjesto premijera idu u Savez za promjene.

Petar Đokić se o tom stavu lidera SNSD-a nije izjašnjavao ni prije ni poslije sastanka u Zvoniku, ali jeste rekao da će nastaviti razgovore sa svim političkim partijama u Srpksoj. Uz sve to Đokić je konstatovao da su u Srpskoj političke okolnosti nešto izmijenjene, ali nije pojasnio kako bi to Socijalisti mogli da iskoriste.

On je ocijenio da je koalicija SNSD, DNS i SP dobila većinski kapacitet od građana Republike Srpske sa kojim može ići dalje u formiranju institucija i drugih organa u Srpskoj.

Đokić je naveo da su koalicioni partneri vrlo jasno definisali prioritete u narednom periodu, kojima bi stranke težile, a to je, prije svega, ekonomski set pitanja, socijalna politika sa aspekta stabilnosti, penzijski sistem Srpske, podrška boračkoj populaciji kao i drugim građanima koji su u stanju socijalne potrebe, koje treba da obezbijedi Republika.

On je naglasio da je podrška zapošljavanju jedno od prvih pitanja, kao i dalje ekonomsko snaženje Srpske i zaštita njenih interesa u sferi ekonomije.

Đokić je istakao da će u drugom dijelu razgovora, koji će ubrzo uslijediti, biti razgovarano o pitanjima definisanja programskih sadržaja oko kojih će se okupljati vlast Republike Srpske i naravno o personalnim pitanjima onih koji će biti na određenim dužnostima.

Marko Pavić o čijim se zahtjevima ovih dana dosta spekulisalo,ni nakon današnjeg sastanka nije želio puno toga da otkriva. Uvjeren je da dosadašnja koalicija može nastaviti dalje, ali Pavić se još ne izjašnjava hoće li ključne pozicije u Srpskoj biti uslov za podrsku SNSD-u. Samo kaže da odgovornost podjednako mora da bude podijeljna na sve tri partije.

Ističući da na sastanku nije bilo rasprave o personalnim rješenjima, nego o politikama koje će ove tri stranke zastupati u narednom periodu, Pavić je rekao da je na prvo mjesto stavljena ekonomija, pa zapošljavanje i sve što s tim ide, te borba protiv kriminala, dok je socijalna politika vrlo visoko rangirana, jer ona mora biti odgovorna, kao što vlast mora biti odgovorna.

On je istakao da su se koalicioni partneri saglasili da u vrlo kratkom vremenu bude sačinjen dokument koji će biti osnova za potpisivanje novog sporazuma o koaliciji.

“Upravo nam je cilj da te politike dogovorimo i da one budu osnov na kojem ćemo da napravimo vlast u budućem periodu i da svi organi budu znali šta treba raditi i šta će biti prioritet”, rekao je Pavić.

On je dodao da će se na narednom sastanku konkretnije govoriti o personalnim rješenjima i istakao da postoji visok stepen saglasnosti o prioritetima koje treba uraditi.

U Zvorniku nisu bili prisutni koalicioni partneri DNS-a. Adama Šukalo i Dragan Đurđević ranije su rekli da će čvrsto stajati uz Marka Pavića. Čvrsto uz Milorada Dodika stoje i Pavić i Petar Đokić, tako su barem danas poručili iz Zvornika. Ipak, sastanaka će biti još.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender