09. 12. 2021.
Pala letjelica Virdžina, poginuo pilot

Pala letjelica Virdžina, poginuo pilot

Pala letjelica Virdžina, poginuo pilot

Kalifornijska policija je saopštila da je poginuo jedan pilot, dok je drugi povrijeđen i prebačen u lokalnu bolnicu.

Svemirski putnički brod eksplodirao je tokom probnog leta u južnokalifornijskoj pustinji Mohave, pošto je poletio sa civilnog aerodroma “Mojava er i Spejs port (Mojave Air and Space Port ) u Kaliforniji, prenio je AP.

Svjedok nesreće, fotograf Ken Braun, rekao je da je letjelica za svemirski turizam eksplodirala pošto se oslobodila od aviona koji je nosio letjelicu na veliku nadmorsku visinu.

Pala letjelica Virdžina, poginuo pilot

Kompanija se oglasila u petak kratkim tvitom da je tokom testiranja vozilo pretpjelo ozbiljnu anomaliju, što je dovelo do gubitka “Svemirskog broda 2”. Iz Virdžina su naveli i da je avion koji je nosio letjelicu bezbjedno sletio.

Kompanija koju je osnovao britanski milijarder Ričard Branson kratko se oglasila ovim povodom, ne želeći da izlazi u javnost sa informacijama dok se sa vlastima ne utvdi uzrok nesreće.

Brenson je objavio da je smjesta krenuo ka pustinji Mohave na jugu Kalifornije, “da bi bio sa svojim timom”.

Kako navode zvaničnici, biće neophodno nekoliko dana da se utvrdi uzrok nesreće.

Svemirski brod 2 je poboljšana verzija Svemirskog broda 1, koji je 2004. postao prva privatna letjelica koja je dospjela do granice svemira.

Do sada, više od 500 ljudi je uplatilo po 200 000 dolara za šansu da neko vreme provedu u bestežinskom stanju i posmatraju Yemlju sa visine od 100 kilometara, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender