04. 12. 2021.
SAD: Pomno pratimo ruske avione

SAD: Pomno pratimo ruske avione

SAD: Pomno pratimo ruske avione

Portparol američke vojske je, kako prenosi Frans pres, rekao da su SAD zabrinute zbog letova ruskih vojnih aviona i prate tu aktivnost “vrlo pomno”.

“Naravno da smatramo da ovaj povećani broj letova i aktivnost ne doprinosti bezbjednosnoj situaciji u Evropi. Jasno, one predstavljaju potencijalni rizik eskalacije”, rekao je on.

AFP prenosi Kirbijeve navode da je danas bilo još letova i da je NATO uočio ruske avione iznad Baltika, Sjevernog mora i Atlantskog okeana.

“Avijacija je uključivala lovce, bombardere i avion-cisternu”, rekao je predstavnik Pentagona, dodajući da SAD žele da Rusija “preduzme korake, konkretne i opipljive korake kako bi se smanjila a ne povećala napetost”.

NATO je ove sedmice saopštio da je rusko vojno vazduhoplovstvo angažovano u obimnim letačkim operacijama u evropskom vazdušnom prostoru i da su avioni Alijanse poslati da ih presreću i identifikuju.

Prema podacima NATO-a, u 2014. je bilo više od stotinu presretanja ruske avijacije, što je približno tri puta više nego prethodne godine, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender