28. 11. 2021.
Banjalučki učenici dali 300 doza krvi

Banjalučki učenici dali 300 doza krvi

Banjalučki učenici dali 300 doza krvi

Kako nam je objasnila saradnik za zdravstvenu djelatnost u Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Koviljka Vlaški, akciji se odazvalo 700 učenika, što je manje nego u proljećnoj akciji.

– To je zato što učenici završnih razreda na početku školske godine nisu punoljetni, a osnovi uslov da neko daruje dragocjenu tečnost je da ima 18 godina – rekla je Vlaški.

U akciji su učestvovali učenici završnih razreda Gimnazije, Ekonomske, Elektrotehničke, Medicinske, Muzičke, Poljoprivredne, Tehničke, Tehnološke i Ugostiteljsko-turističke škole, a posljednji su u petak bili đaci Građevinske škole, čime je i okončana jesenja akcija darivanja krvi za srednjoškolce. Učenici su krv dali u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu RS.

Vlaški kaže da su zadovoljni odzivom đaka, te da je ispunjen jedan od ciljeva akcije, a to je popularizacija dobrovoljnog davanja krvi kao humanog čina.

– Ovakve akcije su od velikog značaja jer učenici prvi put daruju krv. Mnogi od njih kasnije postaju višestruki davaoci – naglasila je ona.

Objasnila je da se akcije organizuju dva puta godišnje i to u jesen i proljeće.

– U martu 2015. godine organizovaćemo novu proljećnu akciju darivanja krvi – rekla je Vlaški i dodala da će Gradska organizacija Crvenog krsta u novembru i decembru organizovati akciju darivanja krvi za sve koji to žele da urade.

Ona je apelovala na sve građane koji su zdravstveno sposobni da se priključe kako ovoj, tako i bilo kojoj drugoj akciji prikupljanja krvi.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender