04. 12. 2021.
BiH leži na rezervama gasa

BiH leži na rezervama gasa

BiH leži na rezervama gasa

Ovo je u u intervjuu za britanski list Ekonomist rekao saradnik italijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju, doktor Đuzepe Etiope.

Etiope je svjetski ekspert i jedan od prvih istraživača ovog gasa čije se rezerve u velikim količinama nalaze i na Marsu.

On objašnjava da je BiH jedna od zemalja koje bi mogle imati izvore abiotičkog metana, zbog prisustva izvora hiperalkalne vode u Kulašima kod Prnjavora, čime su se bavili i neki američki naučnici, prenosi Fena.

Etiope je dodao da ne može sa sigurnošću da tvrdi koje su to količine metana i koliko bi one ekonomski bile isplative, ali da vrijedi pokrenuti istraživanje.

Naglašava da najprije treba istražiti koncentraciju gasa u vodi, istražiti izvore i vidjeti ima li gasnih flukseva iz zemlje, dodajući da bi po tom pitanju volio da sarađuje sa stručnjacimau BiH.

Profesor s Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle, Edin Delić, ne isključuje mogućnost korišćenja metana u ekonomske svrhe i dodaje da sve dok se ne obave istraživanja i ne naprave prve bušotine, ne zna se da li je riječ o vreloj vodi, nafti ili gasu.

Ako se isključi topla voda, ostaje dilema da li je u pitanju nafta ili gas, te se ovakva ležišta obično zovu ležišta ugljovodonika, što uključuje i naftu i gas.

Osim toga, kada se nađe ležište nafte, ono je u gornjem dijelu ispunjeno gasom, a poznato je da su na prostoru sjeveroistočne BiH rađena ispitivanja o prisustvu nafte. Bez istraživanja i geofizičkih ispitivanja, bilo bi površno i neozbiljno govoriti o količinama, ali svakako da postoje potencijali, objašnjava Delić. (agencije)

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender