08. 12. 2021.
Donjeck: Žestok sukob uoči izbora

Donjeck: Žestok sukob uoči izbora

Donjeck: Žestok sukob uoči izbora

Artiljerijska vatra mogla se čuti i u centru Donjecka, javio je dopisnik RIA Novosti.

Zvaničnici u Donjecku su potvrdili da se čuje “žestoka artiljerijska vatra i eksplozije” širom grada, ali su dodali da sukobi nisu omeli saobraćaj.

Prethodna noć, prema njihovim rečima, bila je “relativno mirna”.

Kako navodi ruska agencija, sukobi su samo pozadina predstojećih izbora, za koje su pripreme u punom jeku.

Organizatori opremaju biračka mjesta i postavljaju kabine za glasanje, a na nekima od njih potrebno je zamijeniti prozore popucale od neprestanog granatiranja.

Prema zakonu koji je u septembru usvojila Vrhovna rada i koji je potpisao ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, izbori za lokalne vlasti Donjecka i Luganska trebalo bi da se održe 7. decembra, ali su lideri ovih proruskih oblasti i samoproglašenih republika zakazali glasanje za 2. novembar, naglasivši da neće omogućiti Kijevu da učestvuje u organizovanju izbora.

Favoriti za pobjedu na izborima u nedelju su dosadašnji proruski politički lideri Donjecka i Luganska Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Sjedinjene Američke Države, Evropska Unija i Ujedinjene nacije kritikovale su održavanje izbora, tvrdeći da oni ugrožavaju sporazume Kontakt grupe iz Minska, uključujući onaj od 5. septembra kojim je proglašen prekid vatre.

Rusija je saopštila da će priznati rezultate izbora, jer oni promovišu “legitimizaciju vlasti” u regionu.

Poginulo šest ukrajinskih vojnika

Na istoku Ukrajine u protekla 24 časa u sukobima sa proruskim aktivistima poginulo je šest ukrajinskih vojnika, dok je 10 povrijeđeno, izjavio je danas zvaničnik iz ukrajinske vlade.

Prema riječima portparola Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu Volodimira Poliovija, vojnici su poginuli jer su proruski aktivisti nastavili da krše sporazum o prekidu vatre dogovoren 5. septembra, prenio je AFP.

Najveći napad izveden je u blizini aerodroma u Donjecku, koji se i dalje djelimično nalazi u rukama ukrajinskih snaga, iako je na teritoriji koju kontrolišu proruski aktivisti.

Poliovij je rekao da su proruski aktivisti napali pozicije ukrajinske vojske šest puta minobacačkim granatama, protivvazdušnim oružjem i drugim naoružanjem, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender