09. 12. 2021.
Džihadisti planirali napad na KFOR

Džihadisti planirali napad na KFOR

Džihadisti planirali napad na KFOR

Prištinski mediji prenose da su sva trojica veterani sukoba u Siriji koji su se borili u redovima terorističkih organizacija Islamska država (IS) i Al-Nusrat.

Oni su otkriveni prilikom razmjene informacija i planiranja napada na KFOR.

Kosovska policija nije saopštila identitet uhapšenih, niti više detalja o ovoj akciji.

KFOR je podigao nivo mjera bezbjednosti svojih pripadnika poslije hapšenja.

Prištinski mediji prenose da su aktivnosti kosovskih veterana džihada posljednjih mjeseci smanjene u znatnoj mjeri, nakon antiterorističke operacije, u kojoj je uhapšeno desetine džihadista.

Privođenje trojice džihadista nastavak je antiterorističke akcije na Kosovu u okviru koje je uhapšeno desetine ekstremista, a policija traga za još 14 osoba.

U ovim antiterorističkim operacijama uhapšeno je deset imama Islamske zajednice Kosova za regrutovanje džihadista i izazivanje mržnje. U istrazi se kao osumnjičeni pominju 57 stanovnika Kosova. U prvoj akciji hapšenja u avgustu je privedeno 40 lica, a dan kasnije uhapšene su još tri osobe.

Uhapšeni su iz Prištine, Peći, Gnjilana, Uroševca, Prizrena i Kosovske Mitrovice, a osumnjičeni su lišeni slobode nakon procjene da njihovo djelovanje ugrožava bezbjednost i zaštitu ustavnog poretka. Odbrana uhapšenih odbacila je optužbe tužilaštva. Za učešće u terorističkim grupama, zaprijećena je kazna od pet do 10 godina zatvora na Kosovu.

Prijetnje

Prijetnjama ekstremista sve češće su izloženi Srbi na Kosovu. U posljednje dvije nedjelje evidentirano je više od 30 incidenata nad Srbima. Manastir Visoki Dečani našao se na meti ekstremista, koji su na kapiji hrama ispisali grafite Islamska država Irak i Levant (IS). Predstavnici najvećih vjerskih zajednica na Kosovu i Metohiji osudili su vandalska djela počinjena u manastiru, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender