08. 12. 2021.

Pažljivo sa limunom iz Turske

“Nije uvijek povoljnije ono što je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu, tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči”, savjetuje ROZP povodom nestašice limuna na svjetskom tržištu i rasta cijena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima.

Ova organizacija navodi da se trgovci uvezli jeftiniji limun iz Turske na čijoj deklaraciji piše “ne koristiti koru, limun je tretiran imazalilom” i upozorava da je deklaracija napisana sitnim, jedva čitljivim slovima, javlja HRT.

ROZP tvrdi da imazalil kod dojenčadi i male djece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, da je kancerogen, te da kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

“To je fungicid koji prodire kroz koru na cijeli plod limuna, vrlo je stabilan, čak i na višim temperaturama”, ističu iz organizacije koja okuplja udruženja za zaštitu potrošača iz pet županija u Hrvatskoj.

Beogradske “Večernje novosti” pišu da je limunu cijena pala za čak 40 odsto u odnosu na septembar i da je razlog za to uvoz jeftinijeg limuna iz Turske.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender