08. 12. 2021.
“Povelja uspjeha” Zadužbini Petar Kočić

“Povelja uspjeha” Zadužbini Petar Kočić

“Povelja uspjeha” Zadužbini Petar Kočić

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović uručio je “Povelju uspjeha” direktoru Zadužbine “Petar Kočić” Nikoli Vukoliću, napominjući da je to jedini izdavač iz Srpske koji je svojim izdanjima ozbiljno krenuo u susret stogodišnjici rođenja Ćopića.

Cicović je podsjetio da je nagrađeni izdavač objavio i knjige za djecu “Ježeva kućica”, “U carstvu leptirova i medvjeda”, “Priče ispod zmajevskih krila”, “Magareće godine” i “Orlovi rano lete”.

“To nije uticalo na donošenje naše odluke. Ona je rezultat činjenice da je ‘Bašta sljezove boje’ bila najtraženija”, istakao je Cicović.

Prema njegovim riječima, štand Srpske bio je jedan od najposjećenijih na Sajmu knjiga, a osim planirane 73 promocije od 33 izdavača, na zahtjev autora, ima i mnogo više predstavljanja knjiga.

Vukolić je, primajući nagradu, istakao da mu je posebna čast što takva nagrada dolazi baš na štandu Srpske, koji je “odjenut u sljezovu boju”.

“Ovaj štand je najljepši na sajmu knjiga, baš kao što je Brankova ‘Bašta sljezove boje’ najljepše igralište za čitaoce”, rekao je Vukolić, dodajući da je došlo vrijeme za ponovno iščitavanje Ćopićevih djela.

On je najavio da će Zadužbina “Petar Kočić” naredne godine u susret obilježavanju 100 godina od rođenja velikog pisca objaviti sabrana djela Branka Ćopića.

U najužem izboru za ovu nagradu bili su i izdavači Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta” za “Spomenicu Mlade Bosne 1914-2014″ i Muzej Republike Srpske za knjigu “Narodni bukvar”.

Kandidati za nagradu su bili i Srpsko prosvjetno-kulturno društvo “Prosvjeta” iz Gacka i Izdavačka kuća “Filip Višnjić” iz Beograda za knjigu akademika Milorada Ekmečića “Ratni ciljevi Srbije 1914″ i Izdavačka kuća “Besjeda” iz Banjaluke za knjigu Nadežde Lazarević Kovačević “K’o lepi san”.

Sedmog dana 59. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga na štandu Srpske promovisana je i knjiga “Pisma Afroditi” Radmila Radovanovića, izdavaštvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu, izdanja Udruženja sociologa Banjaluka, a predstavljen je i novoformirani Balkanološki istraživački centar u Banjaluci, javljaju agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender