04. 12. 2021.
Sastanak Bosić-Đokić u Bijeljini

Sastanak Bosić-Đokić u Bijeljini

Bosić ponudio Đokiću poziciju predsjednika Vlade Srpske!

Predsjednik Srpske demokratske stranke /SDS/ Mladen Bosić rekao je danas da je lideru Socijalističke partije /SP/ Petru Đokiću ponudio poziciju mandatara u budućem sazivu vlade Republike Srpske.

Bosić je, nakon sastanka lidera dvije stranke u Bijeljini, rekao da su razgovori bili usredsređeni na mogućnosti zajedničke saradnje u vezi sa formiranjem skupštinske većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Stav SDS-a je jasan. Smatramo da bi trebalo formirati skupštinsku većinu koja će omogućiti otvaranje procesa promjena. Smatramo i da niz promjena u Srpskoj nije moguće napraviti ukoliko je u vlasti i SNSD”, rekao je Bosić novinarima.

Bosić je istakao da su Đokić i on saglasni u nizu oblasti u kojima bi u Republici Srpskoj trebalo izvršiti duboke reforme – od energetike, zdravstva i školstva do finansija i svih drugih oblasti.

“Ovdje smo našli zajednički politički jezik, zajedničku temu, a razgovarali smo i o tehničkim mogućnostima formiranja vlasti. SP ima svoje stavove i svoje organe na kojima će donijeti odluku o tome sa kime će ići u budućem periodu”, rekao je Bosić.

On je naglasio da je Đokiću i Socijalističkoj partiji na sastanku ponuđena pozicija predsjednika vlade, a da je na njima da dalje odlučuju u vezi sa ovom ponudom. “Mi ostajemo otvoreni i za sve druge stranke, osim za SNSD”, rekao je Bosić.

Predsjednik SDS-a je dodao da je sa većinom stranaka u Srpskoj već obavljen razgovor.

“Nastojimo da učinimo sve što je moguće da otvorimo proces i mogućnost da bismo dobili novu vlast u Republici Srpskoj, a koja bi izdefinisala neke nove prioritete da se napravi društvo koje će krenuti u bolju budućnost”, rekao je Bosić.

“Na njima je da o tome razmisle”, rekao je Bosić, dodajući da će od toga zavisiti hoće li biti nastavljen kontinuitet dosadašnje vladavine, ili će Republika Srpska dobiti novu vlast, koja će povesti zemlju u budućnost, ka izlasku iz siromaštva.

Petar Đokić je nakon sastanka rekao da je dijalog rješenje za sva pitanja.

“Mi ćemo ovaj prijedlog razmatrati na organima stranke i ponuditi adekvatan odgovor. Smatram da je jako važno da se nastavi ovaj dijalog između svih stranaka u Republici Srpskoj koje žele i mogu da sarađuju. Mi imamo svoje partnerstvo koje smo imali u ranijim godinama i iz tog partnerstva nismo izašli, tako da će se razgovori nastaviti i u tom smjeru u narednim danima. Mi, socijalisti nismo politički trgovci”, naglasio je Đokić.

Đokić je demantovao informacije koje su se poslednjih dana pojavile u pojedinim medijima kako premijer Srbije Aleksandar Vučić preko Ivice Dačića vrši pritisak na SP da pristupi Savezu za promjene.

“Daćić se nikada nije uplitao u ono što mi ovdje radimo kao partija, samo nas je podržavao u donošenju odluka, jer je znao da uvijek donosimo odluke koje su u korist Republike Srpske i njenih građana”, naglasio je Đokić.

Postoji velika vjerovatnoća da prvo bude formirana većina na nivou BiH – istakao je predsjednik SDS-a Mladen Bosić, dodajući da su pregovori već u toku.

“Sa jedne strane već se izašlo sa ponudom osovine Dodik – Čović, oko koje bi trebalo da se okupe ostale stranke, međutim, ubijeđen sam da će vlast na kraju biti formirana na suprotnoj strani, a činiće je narodnjačke partije. Imali smo kontakte i sa Demokratskom frontom, tako da postoji i kombinacija u kojoj nema “osovine” koja se već samoproklamovala, ali mi nemamo ništa protiv ni učešća HDZ BiH u takvoj vlasti u Savjetu ministara”, rekao je Bosić nakon sastanka u Bijeljini.

(BN TV, agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender