09. 12. 2021.
“Frajle”: Mikrofon u ruci, diplome u džepu

“Frajle”: Mikrofon u ruci, diplome u džepu

Frajle: Hoćemo na “Evrosong“

Nekada u Vojvodini riječ „frajla“ bila je sinonim za matore djevojke čija se udaja dovodila u pitanje. Kako im je vrijeme izmicalo, one su se sve napadnije šminkale i kinđurile ne bi li privukle pažnju potencijalnih mladoženja.

Posljednjih godina, „Frajle“ su sinonim za muzičku senzaciju. Dopadljivim stihovima i tonovima zavele su našu, ali i publiku u regionu. Traje to od 2009. godine kada su se u Novom Sadu okupile i formirale četvoročlani akustični bend koji je i danas u istom sastavu – sestre Jelena i Nevena Buča, Marija Mirković i Nataša Mihajlović.

Marija je pravnica, Nataša profesor francuskog jezika, Jelena diplomirani ekolog, a Nevena psiholog. Muzičko obrazovanje sticale su na časovima gitare i klavira, a pjevanja uživo na sceni, dok su bile raštrkane po drugim bendovima.

Marija je iz Prištine, Nevena i Jelena iz Kljajićeva, nadomak Sombora, a Nataša iz Sremske Kamenice. U Novi Sad su došle na studije i tu postale prijateljice. Posljednjih godina žive na točkovima, pa vole da kažu da je njihova kuća „frajlomobil“.

Pjevaju o ljubavi i emocijama uz nadu da će publiku podsjetiti na neke stare vrijednosti. Ljetos su objavile album „A strana ljubavi“, na kome se nalazi obrada pjesme „Čukni vo drvo“ Vlatka Stefanovskog, a nedavno su bile gošće na njegovom koncertu u Sava centru.

Ovu pesmu smo uradile u našem aranžmanu, što se veoma dopalo publici, ali i Vlatku i to je bio povod za gostovanje – ističe frajla Nena. – Bile smo gošće i na koncertu Olivera Dragojevića, delile binu sa Džibonijem, Bajagom, Aleksandrom Radović… Drago nam je što nas starije kolege savetuju, podržavaju i daju nam vetar u leđa.

Imaju frajlice želju da snime i pjesmu sa živom legendom Zdravkom Čolićem i to čuvenu „Kristinu“, možda baš zato što počinje stihom „jedne proste vojvođanske zime“. Ali, ako bi Čola insistirao na nekom svom drugom hitu, ne bi imale ništa protiv.

Priželjkuju i da u bliskoj budućnosti predstavaljaju našu zemlju na „Evrosongu“.

Smišljaju li već sada pesmu za taj nastup?

„Evrovizija“ je veliki festival i TV šou – sasvim ozbiljno kaže frajla Mara. – Uz pravu pesmu i dobro osmišljen nastup, što da ne? Ranije su predstavnici „Evrosonga“ predstavljali kulturu i muziku države iz koje dolaze, tako da bismo mi u tom pravcu razmišljale. Kad dođe trenutak za to, bićemo spremne.

Do tada, žive na točkovima, jer muzičko tržište je malo, a njihove ambicije velike.

Velika su ulaganja da bi sve izgledalo i zvučalo kako treba – veli frajla Nata. – Borimo se za opstanak i zato širimo granice muzike. Za to i od toga živimo! Kao pravi čergari, kofere i gitare u ruke, put pod noge, i idemo gde nas publika i srce zovu.

Nastupale su na mnogim neobičnim mjestima – u avionu, u izlogu, u manastiru, na hidroelektrani, u vrtiću i u Evropskom parlamentu. Najneobičnije mesto za nastup?

Frajla Jela ima spreman odgovor:

– Koncert na Mesecu, što da ne?! Mi smo spremne na izazove!

FRIZURE

Njihove nastupe krase i nesvakidašnje frizure. Za njih je zadužen Norbert Horvat, koji je od samog početka benda sa njima. On se u svom poslu toliko izvještio da sada za samo 15 minuta oblikuje njihovu kosu i potpuno ih transformiše za scenski nastup.

.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender