30. 11. 2021.
Samo jedna limunada dnevno za dugovječnost

Samo jedna limunada dnevno za dugovječnost

I limun iz Španije tretiran opasnim fungicidom

“Današnjom provjerom u nekim velikim trgovačkim centrima ustanovio sam takođe da je u prodaji i limun porijeklom iz Španije tretiran imazalilom – jednim od najopasnijih pesticida. Štaviše, taj limun dvostruko je skuplji od onog iz Turske, iako je druge klase”, izjavio je Hini predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.

On pojašnjava da neki stručnjaci kažu da tako tretiran limun nije opasan po zdravlje, ako se konzumira mala količina, ali da ROZP ima pravo da izrazi sumnju, jer je riječ i o kumulativnom efektu.

“Mi imamo informacije od stručnjaka da pojedena jedna tako tretirana limunska kora dnevno, po propisima, ne predstavlja trovanje, jer je u granicama normale, ali već dvije su prekogranična kontaminacija, odnosno trovanje”, naglasio je Tomašić, a argumentaciju ostavio institucijama nadležnim za to.

On dodaje da je ovaj slučaj pobudio interes ROZP-a jer smatraju da je riječ “o nepoštenoj poslovnoj praksi, koja je prema Zakonu o zaštiti potrošača zabranjena i kažnjiva”.

“Kupujući limun u rinfuzi, kupci ne dobijaju informaciju koja piše na deklaraciji proizvoda pakovanog u mrežicu da kora nije za konzumaciju, odnosno na limunu u rinfuzi trgovci tu deklaracije ne ističu, na šta su obavezni prema zakonu”, tvrdi Tomašić.

On podsjeća da proizvodi koji se na području Hrvatske nude potrošačima moraju na ambalaži ili na samom proizvodu sadržavati osnovna obilježja proizvoda potrebna da bi potrošač donio odluku o kupovini – kao što su naziv proizvoda, tip i model proizvoda, naziv pod kojim se proizvod prodaje, sastav proizvoda, svojstva i tehnička obilježja proizvoda.

Ovi podaci, kaže Tomašić, moraju biti jasni, vidljivi i čitljivi.

“Uprkos tome, u prodavnicama se limun, kao i ostalo voće, prodaje u rinfuzi, a da pored njega na privjesku ili naljepnici nema nikakvih podataka o proizvodu”, dodaje on.

Tomašić upozorava da su na proizvodima koji se prodaju zapakovani informacije prisutne, ali se moraju čitati povećalom, a to je “nepoštena poslovna praksa jer je informacija važna za odluku o kupovini”.

Iz ROZP-a navode da fungicid imazalil prodire kroz koru limuna na cijeli plod, da je kancerogen, da kod beba i male djece izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu, a kod odraslih djeluje loše na reproduktivne organe.

“Limun koriste svi, a najčešće ga ipak koriste ranjive skupine potrošača, djeca, te starije i bolesne osobe”, kaže Tomašić i zaključuje da jučerašnja kampanja ROZP-a “nije pokrenuta protiv turskog limuna već da bi se upozorili potrošači da se informišu šta kupuju i da imaju pravo na tačnu informaciju kod kupovine”.

“Pročitajte deklaracije na proizvodima, nije uvijek povoljnije ono šta je jeftinije, a ako nema deklaracije na proizvodu tražite od trgovca da je postavi i da vam je predoči”, savjet je ROZP-a povodom nestašice limuna na svjetskom tržištu i s tim povezanog rasta cijena, ali i prodaje limuna tretiranih fungicidima, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender