02. 12. 2021.
Izbori u Donjecku i Lugansku

Izbori u Donjecku i Lugansku

Izbori u Donjecku i Lugansku

Otvorena su ukupno 102 biračka mjesta u Lugansku, a birališta se zatvaraju večeras u 20.00 po lokalnom vremenu.

Izborna komisija Luganska očekuje da će odziv birača biti između 52 i 58 odsto, javlja RIA “Novosti”. Na izborima će moći da glasaju i ukrajinske izbjeglice na zapadu Rusije.

Prema procjenama izbornih zvaničnika, u Rusiji trenutno živi oko 200.000 izbjeglica iz Luganska, pored oko 820.000 lica sa pravom glasa na tlu Ukrajine.

Očekuje se da će najveći broj glasova za predsjednike Narodne Republike Lugansk dobiti Igor Plotnicki, koji je sada vršilac dužnosti predsjednika, a njegovi glavni oponenti su ministar zdravlja Irina Airapetjan i biznismen Viktor Pener. Predsjednik se bira na mandat od četiri godine.

Tri partije se bore za 30 mjesta u parlamentu Luganska, koji je poznat pod nazivom Narodni savjet.

Izbore će pratiti oko 30 međunarodnih posmatrača iz Češke, Grčke, Slovačke, Srbije, Abhazije, Francuske, NJemačke, Izraela i Rusije.

Birališta su otvorena jutros u 8.00 po lokalnom vremenu i u susjednoj Narodnoj Republici Donjeck.

Očekuje se da će najviše glasova za predsjednika dobiti Aleksandar Zaharčenko, aktuelni vršilac dužnosti predsjednika Donjecka.

Stanovnici Donjecka glasaće na 364 glasačka mjesta u cijelom regionu sa tri mobilna birališta u ruskim regionima Rostov, Voronjež i Belgorod, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender