09. 12. 2021.
Slobodna Dalmacija: Autocesta Banja Luka-Split još dugo će ostati samo san Milorada Dodika

Slobodna Dalmacija: Autocesta Banja Luka-Split još dugo će ostati samo san Milorada Dodika

Slobodna Dalmacija: Autocesta Banja Luka-Split još dugo će ostati samo san Milorada Dodika

Prezentaciji u Banjoj Luci prisustvovali si i predstavnici kineske kompanije Sinohydro kao najozbiljniji partner u realizaciji ovog projekta, kao i predstavnici preduzeća Ceste Federacije BiH, te Ambasade Hrvatske u BiH.

Autocesta bi trebala biti duga 186 km i kako navodi Slobodna Dalmacija bila bi dobar poticaj privrednom razvoju BiH i omogućavala brzi izlaz na more.

Takođe, znatno bi skratila i ubrzala putovanje do Zagreba. Ovaj projekt je prvi put promovisan 2008. godine kada se najavljivalo da bi prvi automobili mogli krenuti 2015. godine. Danas se govori o tome da bi se, u idealnim uslovima, sve moglo realizovati do 2026. godine.

Slobodna Dalmacija dalje navodi da je najveći dio autoceste prolazi kroz RS, 100 kilometara, koja je tek učinila prve korake u sređivanju prostorno-planske dokumentacije, dok u Federaciji BiH još nisu definisali ni trasu za svojih 65 kilometara.

Takođe je neophodno izgraditi dionicu od čvora Čaporice u Hrvatskoj do granice u ukupnoj dužini 22 kilometra.

Vlada Republike Hrvatske prije šest godina javno je podržala ovu ideju, dok danas, prema navodima Slobodne Dalmacije, smatra da nije vrijeme za ovakve megalomanske projekte.

Čak i da se nađe investitor/koncesionar za tu relativno kratku, ali zahtjevnu dionicu, postavlja se pitanje svrhovitosti. Zajednički projekt svim partnerima mora donijeti pozitivne efekte, a Hrvatska mora ozbiljno voditi računa da ne radi u korist vlastite štete, jer put od Splita do Zagreba skratio bi se za četrdesetak kilometara, pa bi odljev prometa sa skupe Dalmatine bio vjerovatan i osjetan, što bi u konačnici dovelo do pada prihoda.

Prema pisanju splitskog lista, teško da će se u skorije vrijeme naći vlada koja bi bila spremna krenuti u tako zahtjevnu investiciju.

“Ako za most preko Save kod Stare Gradiške vrijedan 50 miliona evra, koji ima građevinsku dozvolu, već godinama čekamo novac EU-a, zašto bi uopšte razmišljali o desetak puta skupljoj poveznici s BiH na jugu zemlje, prije nego svoj posao dovrše susjedi”, zaključuje Slobodna Dalmacija, te dodaje da će ovaj projekt još zadugo ostati samo san Milorada Dodika.

.
(Klix)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender