08. 12. 2021.
Štajnmajerov avion na više sati nestao sa radara

Štajnmajerov avion na više sati nestao sa radara

Štajnmajerov avion na više sati nestao sa radara

Avion njemačke vojske, koji je koristio ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer za put u Aziju nestao je na više sati sa radara.

Tokom leta od Seula za Džakartu, u subotu poslije podne, prema pisanju njemačkog dnevnika “Bild”, avion koji je prevozio šefa diplomatije nestao je sa radara i tek se pojavio na ekranima kontrole leta u Džakarti 40 minuta prije sletanja, kada je ponovo uspostavljena veza sa letjelicom.

Pilot aviona tipa Erbus “A 340”, sa brojem GAF 903 morao je, zbog informacija o nevremenu, da zaobiđe ostrvo Borneo, ali tu promenu rute niko nije registrovao u Džakarti.

Tek 40 minuta prije slijetanja uspostavljena je veza sa avionom, kako bi se riješila misterija njegovog nestanka. Dvije minute prije planiranog vremena avion je sletio na aerodrom u Džakarti.

U Džakarti vladala je zbunjenost oko leta šefa nemačke diplomatije pošto je kontrola leta obavijestila Ambasadu Njemačke, u subotu kasno poslije podne, da avion neće sletjeti u ovaj grad, već da je na putu za Berlin, navodi “Bild”.

Ambasador Njemačke u Džakarti Georg Vičel, nakon što je dobio pisanu poruku kontrole leta, preko svih mogućih kanala pokušao je da provjeri informaciju.

Međutim, u Njemačkoj ni Ministarstvo odbrane, niti komanda vojske nisu mogle potvrditi tu informaciju. Štajnmajer se od četvrtka nalazi na turneji po Aziji, tokom koje je posjetio Južnu Koreju i sada Indoneziju.

Štajnmajer od zbunjenosti kontrole leta nije ništa primjetio, a za sada je nejasno zašto je došlo do problema, kao i zašto je kontrola leta u Singapuru imala avion na svojim radarima, a da o tome Džakarta nije bila informisana, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender