28. 09. 2021.
Dodik: Parabezbjednosne strukture protivne Ustavu i zakonima RS

Dodik: Parabezbjednosne strukture protivne Ustavu i zakonima RS

Dodik: SNSD, DNS i SP će dijeliti i vlast i odgovornost

Dodik je istakao da je pitanje mandatara za sastav nove vlade još predmet razgovora, ali i ocijenio da je realno očekivati da mandatar bude iz SNSD-a.

“Zbog broja glasova koje imamo apsoluto je realno očekivati da će naša partija dati mandatara za sastav vlade”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije i napomenuo da vjeruje da ima SNSD ima dovoljno kompetentne ljude koji mogu da ponesu odgovornost za politiku koja će biti zajedno utvrđena.

On je istakao da postoji saglasnost o tome da predstoji borba za ekonomiju koja podrazumijeva sanaciju štete od poplava u kojima je uništeno gotovo 20 odsto bruto društvenog proizvoda /BDP/ Republike Srpske i podsjetio da SAD još uvijek, četiri godine nakon poplava u svojoj zemlji, saniraju posljedice.

“Mi smo sada usmjereni na sagledavanje onoga šta smo radili i na pokušaj kreiranja novih političkih, ekonomskih i reformskih pitanja, a nakon toga ćemo strukturisati ljude, na koji način mislimo da bi oni to trebalo da urade”, rekao je Dodik.

Dodaje da SNSD ima najveću podršku i potencijal da formira vladu, iako ima manji broj mandata nego ranije.

On je naglasio da je sada pojačana uloga DNS-a i SP-a i da će koalicija SNSD-DNS-SP dijeliti i vlast i odgovornost.
“Možda su oni imali ranije komfornu poziciju, jer za sve je bila velika partija kriva, a oni su mogli malo da se ‘provuku’, pa u tome smo im možda pomogli da ostvare neki bolji rezultat, ali u svakom slučaju sada imamo većinu da zajedno radimo”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da su za njega važna oba nivoa vlasti – i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH.
“Ne možete da budete uspješni ni na jednom nivou ako niste zajedno, odnosno ako niste zastupljeni adekvatno i na jednom i na drugom nivou”, kaže Dodik.

Takođe je rekao da će sarađivati sa liderom PDP-a Mladenom Ivanićem, kao srpskim članom Predsjedništva BiH, onoliko koliko bude potrebno u interesu Republike Srpske.

“Mladen Ivanić ima ulogu i to nije nebitno mjesto, jer ima veoma važnu ulogu u upravljanju sistemom odbrane, ali i dijelom spoljne politike BiH i u tom dijelu možemo sarađivati”, rekao je Dodik.

Srpsku dodatno ojačati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpsku treba dodatno ojačati, a BiH postavi kao konfederaciju ili uniju tri zemlje ili će doći do njene disolucije.

“Ako Bošnjaci ne budu mogli da uvaže da Hrvati postoje kao narod, da Republika Srpska postoji, jedina stvar koja se neće moći zaustaviti jeste disolucija BiH, a u disoluciji će opet neminovno doći do prava hrvatskog naroda da uređuje svoju političko teritorijalnu zajednicu”, rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije.

Dodik je rekao da se “ovih dana stvara utisak da će biti dostavljen neformalni prijedlog Njemačke kako i kuda će se kretati BiH”.

On je ocijenio da je dosadašnja politika Njemačke prema BiH bila fer i korektna, jer se nije miješala u unutrašnja pitanja i jasno pokazala da treba da ukinuti visokog predstavnika “ako hoće da se ide u Evropu”.

Dodik je ocijenio da je odnos Turske prema BiH takav da uvijek, bez obzira na okolnosti, staje isključivo na stranu Bošnjaka.
Za razliku od Turske, kaže Dodik, suština odnosa Rusije prema BiH i Republici Srpskoj je što Moskva daje podršku međunarodnom pravu i teritorijalnom integritetu.

Kada je riječ o odnosu Srbije, Dodik je naveo da je zvaničan stav Srbije, koji podrazumijeva podršku Dejtonskom sporazumu, teritorijalnom integritetu i unutrašnjem uređenju dva entiteta i tri naroda, dovoljan okvir za afirmaciju Republike Srpske.

“Mislim da je za Srbiju najvažnije da Republika Srpska ima svoje jako autentično političko vođstvo koje može da se kreće unutar onoga što je Dejtonski sporazum i da obezbjeđuje naše interese. Svako personalno modeliranje iz Beograda bilo bi veoma opasno i za samu Srbiju, jer bi to dovelo do značajnog gubitka autoriteta i Srbije i prava i ovlaštenja Republike Srpske”, rekao je Dodik.
Predsjednik Republike Srpske kritikovao je ulogu međunarodne zajednice tokom izbora u BiH i ocijenio da je “jedini favorit međunarodne zajednice koji je pobijedio u BiH Mladen Ivanić”.

“Međunarodna zajednica već dugo godina kreira sve uslove, a krivica se svaljuje uvijek na lokalne političare”, rekao je Dodik.
On je naveo da međunarodna zajednica ima veliki uticaj u BiH, iako njeni predstavnici ne donose konkretne odluke, ali su i dalje “upetljani, kreiraju odluke, pogotovo u Sarajevu”.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender