24. 09. 2021.
Prijetnja da će manastir Visoki Dečani biti uništen

Prijetnja da će manastir Visoki Dečani biti uništen

KFOR pojačao obezbjeđenje Visokih Dečana

Oni su zahvalnost izrazili komandantu KFOR-a Frančesku Paolu Filjiolu, čiji vojnici su pojačali zaštitu manastira nakon nedavnih ispisivanja grafita na manastirskoj imovini.

Đurić je u porti manastira Visoki Dečani izjavio da je došao ovde da zamoli i poruči sa ovog mjesta onima koji u političkom smislu u Prištini nose najveću odgovornost, da ovu svetinju štite kao nešto svoje najsvetije.

“Ukoliko neko želi da sa Srbima sarađuje, ukoliko želi podršku srpske zajednice mora se prema srpskim svetinjama ophoditi sa uvažavanjem i poštovanjem, mora ih štiti i tretirati na način na koji se svetinje ove kategorije i ovog ranga štite“,poručio je Đurić.

On se zahvalio vojnicima italijanskog KFOR-a koji brinu o bezbjednosti manastira istakavši da je ponosan što Srbi kao narod imaju ovakvu svetinju.

“I mi kao država srećni smo što imamo monahe koji se svakodnevno mole za nas ovde u Dečanima, za spas i opstanak našeg naroda ma gdje se nalazio“, rekao je Đurić.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić izjavio je da je veoma važna podrška naše države i da se nada da će vrijeme koje dolazi biti povoljnije, da će biti više mira, sigurnosti za naše ljude i bezbjednosti za svetinje.

Јanjić se zahvalio Đuriću na posjeti koja je, kako je kazao, za monahe manastira Visoki Dečani veliko ohrabrenje koje im daje snage da ustraju u monaškom životu i na ovom prostoru.

Govoreći o bezbjednosti manastira iguman Visokih Dečana je kazao da je bezbjednost otežana, naročito poslije najnovijih pretećih grafita koji su ispisani na manastirskim objektima i na dve kapije manastira 12. i 13. oktobra.

Јanjić je ocijenio da je riječ o vrlo ozbiljnoj provokaciji koja nije izlovan slučaj, podsjetivši das u imali prijeteće grafite i tokom aprila a da je manstir i oružano napadan prethodnih godina.

“KFOR je ozbiljno shvatio bezbjednosne rizke i pojačao je svoje prisustvo i želio bih da zahvalim zbog toga komandantu KFOR i njegovim vojnicima koji ulažu maksimalan trud da sačuvaju ovu svetinju,““ istakao je Јanjić.

On je naglasio da je prisustvo KFOR-a veoma važno i da se nada da će i kosovske institucije i lokalna opština shvatiti da manastir Visoki Dečani nije nikakva opasnost za albanski narod koji ovdje živi nego da je ovo jedna tradicija i svetinja koja je od značja za sve.

“Ovo je manastir koji treba da bude most koji nas povezuje i zbližava, jer uostalom sve nas je Bog stvorio i za sve nas na ovom prostoru ima dovopljno neba, hleba i vode da živimo mirno u razumijevanju“, zaključio je Јanjić, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender