09. 12. 2021.
Tinejdžeri i svijet droge: 6 savjeta za roditelje

Tinejdžeri i svijet droge: 6 savjeta za roditelje

Tinejdžeri i svijet droge: 6 savjeta za roditelje

Činjenica je da tinejdžeri često govore neistinu, čak i kada znaju da ih niko neće osuditi zbog nečega što su uradili. Zbog toga je važno uspostaviti s djetetom odnos zahvaljujući kojem će ono roditeljima govoriti istinu i samo istinu. Ukoliko vjerujete da je vaše djete već pošlo lošim putem, ne brinite – savjetuju stručnjaci.

Nikako ne okrećite glavu na drugu stranu jer to nikada nije rješenje. Postoji nekoliko načina da vratite njihovo povjerenje i uspostavite zdrav i prijateljski odnos, a to je sledećih 6:

1. Vjerujte svom instinktu

Mnogi roditelji, veruje dr Mejson Tarner, šef psihijatrije u bolnici u San Francisku, pokušavaju da opišu svoju brigu kao bezrazložnu. ”Ukoliko vam instinkt poručuje da imate razloga za brigu, mora da neki razlog i postoji” – istakao je on.

2. Edukacija roditelja je važna

Džuli Anvin, mama američkog srednjoškolca, primjetila je da je njen sin često loše raspoložen i da je postao povučen. Iako je posumnjala da je njegov problem droga, Džuli je sebe podsjećala da bi je na to upozorio i neki fizički znak. Ipak, svijet droge sve je bogatiji i rasporostranjeniji i nije isključeno da današnji mališani koriste neku drogu za koju njihovi roditelji još uvek nisu ni čuli, a kamoli da prepoznaju njeno dejstvo. zato pokušajte da se informišete o mogućim opasnostima.

3. Ne shvatajte lično

Ukoliko saznate da je vaš tinejdžer koristio neku zabranjenu supstancu, logčno je da, između ostalog, osjetite i bijes, krivicu ili da vas je djete izdalo. Mnogi roditelji se okupiraju ovim osećanjima, a nijedno od njih neće pomoći mališanu. Zbog toga se treba bazirati na otkrivanje zbog čega je djete lagalo, razumjevanje situacije, objašnjavanje djetetu da laganje nije u redu i na iskren razgovor o budućnosti.

4. Potražite pomoć

Nije mali broj majki i očeva koji činjenicu da je njihovo djete ušlo u svijet droge čuvaju kao tajnu i od najbližih rođaka i prijatelja, ali je stručna pomoć neophodna. Ne dozvolite da problem vašeg tinejdžera ode predaleko samo zato što ste se stideli da će neko saznati šta se događa. Razmišljajte o ovom problemu kao o dijabetesu ili polomljenoj kosti – to je zdravstveni problem koji mora da se riješi.

5. Ponovo izgradite povjerenje

Zategnuti odnosi između djece i roditelja mogu nepovoljno uticati na svaku sferu njihovih života. Zbog toga je važno da obnovite narušeni odnos i pomognete djetetu da shvati da je uz vas uvijek bezbjedno, ali i da postoje određena ograničenja.

6. Razmotrite vaspitni stil

Kada otkriju postojanje problema, roditelji često idu u krajnost: postaju ili previše popustljivi ili prestrogi. Droga je, ipak, problem koji zahtjeva primjenu različitih metoda u vaspitanju. Ponekad će djetetu biti potrebne ljubav i toplina, a nekad će disciplinovanje biti na prvom mjestu.

(Yumama)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender