09. 12. 2021.
Zaharčenko proglasio pobjedu i optužio Kijev

Zaharčenko proglasio pobjedu i optužio Kijev

Zaharčenko proglasio pobjedu i optužio Kijev

“Ukrajina ne želi mir, kako to zna da tvrdi. Očigledno je da igra dvostruku igru”, rekao je Zaharčenko novinarima, prenijela je agencija AFP.

Zaharčenko je rekao da su vlasti Donjecka spremne da razgovaraju sa svakim ko je voljan da sluša.

“Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to”, kazao je Zaharčenko, prenijela je agencija Ria novosti.

Na osnovu 50 odsto prebrojanih glasačkih listića, Zaharčenko je na predsjedničkim izborima osvojio 70 odsto glasova, dok njegova partija vodi i na parlamentarnim izborima sa više od 60 odsto glasova.

Centralna izborna komisija Donjecka saopštila je da je na izborima učestvovalo više od milion glasača, javila je ruska agencija Ria Novosti.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva.

Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjeevropskom vremenu, a zatvorena u 20 sati (18 po srenjeevropskom vremenu).

Zaharčenko je ranije u toku dana izrazio nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti “okupirane teritorije” poslije izbora.

“Oni će nas priznati, vratiće nam okupirane teritorije i onda ćemo živjeti kao ravnopravni partneri”, rekao je Zaharčenko novinarima nakon glasanja, prenio je TAS.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo je ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

(Agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender