Kokice zdravije od voća i povrća, ali ne smiju biti zamjena?

Kokice zdravije od voća i povrća, ali ne smiju biti zamjena?

Kokice zdravije od voća i povrća, ali ne smiju biti zamjena?

Otkriveno je da kokice sadrže koncentrat antioksidanata, jer u sebi imaju samo četiri odsto vode, dok u pojedinim vrstama voća i povrća taj procenat dostiže 90.

Naučnici su otkrili da jedna porcija kokica ima oko 300 miligrama antioksidanata, što je skoro duplo više od 160 miligrama, koliko sadrži porcija bilo kog voća. Takođe, otkriveno je da je u hrskavoj opni kokice najveća doza antioksidanata i vlakana.

Hranljivost kokica su proučavali naučnici sa pensilvanijskog Skrenton univerziteta i upozoravaju da ljudi ne smiju zamijeniti neophodnih pet porcija voća i povrća u toku dana kokicama, jer u njima nema veoma važnih vitamina i minerala.

“Kokice su odlična užina. To jedina namirnica koja sadrži 100 odsto cijelo, neobrađeno zrno. Sve druge žitarice su obrađene i pomešane sa drugim sastojcima, pa čak iako se kupovne žitarice reklamiraju kao “cijelo zrno”, to se odnosi samo na 51 odsto mase proizvoda” rekao je Džo Vinson, jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju.

Jedna porcija kokica obezbjeđuje više od 70 odsto dnevne potrebe za žitaricama.

“Prosječan čovjek dnevno unese samo pola neophodne doze žitarica sa cijelim zrnom, a kokice mogu da popune taj nedostatak na veoma prijatan način” zaključio je Vinson koji upozorava i da je veoma važno kako se kokice pripremaju.

Priprema je veoma važna. Naime, kada se kokaju na vatri ili ringli imaju malo kalorija, dok one spremljene u mikrorerni imaju duplo više kalorija, prenose agencije.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender