Porošenko: Hitna mobilizacija u Ukrajini; Rusi idu prema granici

Porošenko: Hitna mobilizacija u Ukrajini; Rusi idu prema granici

Porošenko: Hitna mobilizacija u Ukrajini; Rusi idu prema granici

“Formirano je nekoliko novih vojnih jedinica i grupacija, što će omogućiti pokretanje moguće ofanzive na gradove Marijupolj, Berđansk, Harkov i sjever Luganska”, rekao je Porošenko na sjednici Nacionalnog savjeta za bezbjednost i odbranu u Kijevu, a prenio je Rojters.

Porošenko je tu sjednicu sazvao kao odgovor na predsjedničke i parlamentarne izbore koje su u nedjelju na istoku Ukrajine održale proruske snage koje kontrolišu Donjecku i Lugansku oblast. Zvanični Kijev i Zapad su te izbore nazvali nelegalnim.

Ukrajinski predsjednik je na sjednici takođe izjavio kako je siguran da će Nacionalni savjet i Vrhovna rada podržati njegovu odluku da ukine zakon o specijalnom statusu Donjecke i Luganske oblasti.

On je dodao i da je zvanični Kijev i dalje posvećen mirovnom sporazumu, koji su 5. septembra u Minsku dogovorili predstavnici Kijeva, Moskve i proruskih snaga sa istoka Ukrajine, ali je od tada više puta prekršen.

“Ukrajina i dalje čvrsto podržava mirovni plan. Međutim, drugi potpisnici tog sporazuma ne ispunjavaju obaveze koje su preuzeli”, rekao je Porošenko na sednici.

Rusija isporučila još jedan konvoj humanitarne pomoći

Rusija je danas isporučila Donjecku i Lugansku, na istoku Ukrajine, novu humanitarnu pomoć, saopštilo je rusko Ministarstvo za hitne situacije.

Deset kamiona iz šestog ruskog konvoja huamnitarne pomoći isporučilo je Donejcku 50 tona ljekova i goriva, izjavio je Tas su zamjenik Centra za upravljenje kriznim situacijama Oleg Voronov.

Drugih 10 kamiona isporučili su, takođe, 50 tona lijekova i goriva Lugansku.

Rusko Ministarstvo poslalo je pomoć na zahtjev lidera Donejcka i Luganska, prenijela je ruska novinska agencija.

U konvoju su se nalazili lijekovi za medicinske ustanove i gorivo za ključne službe, uključujući službu za hitne situacije i ambulante, rekao je Voronov.

Ovo je šesti humanitarni ruski konvoj koji je Rusija uputila u Donjeck i Lugansk.

U okviru prethodnih pet konvoja, Rusija je uputila Donejcku i Lugansku 7.500 tona pomoći koja se satojala od hrane, lijekova, električnih generatora, odjeće i flaširane vode, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender