27. 09. 2021.
Prekovremeni rad vozača uzrok saobraćajnih nesreća u Banjaluci

Prekovremeni rad vozača uzrok saobraćajnih nesreća u Banjaluci

Prekovremeni rad vozača uzrok saobraćajnih nesreća u Banjaluci

Prema podacima CJB Banjaluka, u prvih devet mjeseci ove godine autobusi su učestvovali u 80 saobraćajki, od čega su u 32 slučaja nesreću izazvali vozači. Pored toga, od 56 nesreća u kojima su učestvovali taksiji, u 20 slučajeva krivci su njihovi vozači.

– Na području koje pokriva CJB Banjaluka u toku ove godine dogodilo se 2.712 saobraćajnih nesreća, što je za 129 saobraćajki manje nego lani – kazala je portparol CJB Banjaluka Marija Markanović. Ona je dodala da se kontrola vozača autobusa i taksija vrši u okviru obavljanja redovnih kontrola policije, a posebno početkom školske godine.

Predsjednik Udruženja za bezbjednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da u posljednjih nekoliko godina poseban problem predstavlja tehnička neispravnost vozila gradskog prevoza, zbog čega u ovo udruženje često dolaze primjedbe, a jedan od uzroka čestih saobraćajnih nesreća je prekovremeni rad vozača.

– Kod nekih prevoznika tehnička ispravnost vozila je na niskom nivou, a to potvrđuju i aktivnosti policije jer u posljednje tri godine tehnička neispravnost u vanrednim policijskim kontrolama u prosjeku je iznosila od 52 do 64 odsto – kazao je Jaćimović.

Predsjednik Udruženja taksista “Euro taksi” Darko Vučić rekao je da, prema podacima iz osiguravajućih kuća, taksisti ne spadaju u rizičnu kategoriju kada su u pitanju saobraćajne nesreće.

– Taksisti su svakodnevno deset do 12 sati na ulici, gdje jednu dionicu puta u toku dana pređu i po nekoliko puta više od običnih vozača – kazao je Vučić. On je dodao da nema sedmice da bar jednom vozač taksija ne izbjegne saobraćajnu nesreću zbog nepažnje drugih učesnika u saobraćaju.

Građani

Vojislav Garić iz naselja Rosulje kaže da se vozači javnog prevoza u saobraćaju ponašaju bahato.

– Rijetka je situacija da će vam autobus stati na pješačkom prelazu – kazao je Garić. On je dodao da u posljednje vrijeme često čuje kako su vozači javnog prevoza krivci saobraćajnih nesreća.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender