24. 09. 2021.
Banja Luka: Nestašica vakcina za dvomjesečne bebe

Banja Luka: Nestašica vakcina za dvomjesečne bebe

Roditelji iz straha odbijaju da vakcinišu djecu

Ovaj problem je posebno došao do izražaja u  aprilu ove godine kada se vakcinacija ponovo počela vršiti trovalentnom vakcinom, umjesto petovalentnom, koju zbog nedostatka na tržištu nije bilo moguće nabaviti. Roditelji koji su već vodili djecu na vakcinisanje petovalentnim vakcinama, u strahu od teških nuspojava čak su odlazili u beogradske i zagrebačke klinike kako bi nastavili vakcinisanje tim vakcinama.

Koliko je ovaj problem rasprostranjen i koliko muči roditelje i dovodi ih u dilemu pokazuju brojni komentari roditelja na društvenoj mreži Facebook na ovu temu…

Dvije majke su o ovoj temi razgovarale na grupi  koja se bavi pitanjima roditeljstva: “Stigle su trovalentne. Mi smo seku vakcinisali u Beogradu. Više nismo željeli čekati”. “Kako ste to obavili u Beogradu? Da li je potrebna neka posebna procedura za to? Moja kćerka je dobila dvije doze petovalentne i sad ni doktorka ni mi ne želimo da rizikujemo i damo joj posljednju dozu trovalentne, a ne dozvoljavaju nam da mi sami kupimo vakcinu i donesemo je, tako da smo sad u priličnom problemu i ne znamo šta da radimo?”

Jedan od komentara glasi: “Pročitajte samo sadržaj i nuspojave vakcine i sve će biti jasno. Piše da vakcina može da izazove teške komplikacije, pa čak i smrt, kao i da se proizvođač odriče svake odgovornosti. Zamislite!”.

Roditelji, pokušavajući da nađu pravo rješenje za djecu, nerijetko i u potpunosti odustaju od vakcinisanja, nadajući se da će time spriječiti bilo kakve posljedice.

S druge strane, stručnjaci upozoravaju da zbog ovakvog stava roditelja može doći do pojave opasnih bolesti kao što je difterija ili veliki kašalj, koji mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

Janja Bojanić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo RS, tvrdi da su strahovi roditelja potpuno neutemeljeni.

“Razlika između petovalentne vakcine, koja se daje u jednoj dozi, i trovalentne, koja se sada daje ponovo a koja se i davala posljednjih 50 godina, sve do maja prošle godine, jeste samo u načinu primjene. Sadašnja vakcina koja se daje u zamjenu za petovalentnu daje se po jedan ubod u svaku ruku i jednom oralno u obliku kapi, dok se petovalentna daje samo jednim ubodom”, pojasnila je Bojanićeva te dodala da je sastav obje vakcine identičan.

Naglasila je da se zbog velike zablude i neobaviještenosti roditelji odlučuju da radije vakcinišu djecu u privatnim klinikama, čak i u inostranstvu, radije nego u domovima zdravlja i vakcinalnim centrima.

“Privatne klinike ne smiju vršiti vakcinaciju, po zakonu, zbog čega nama ne smiju ni prijaviti broj djece koja se kod njih vakcinišu, tako da na kraju imamo situaciju da nemamo tačan broj vakcinisane djece”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, to sve dovodi do situacije da RS ima loš sistem vakcinacije kada su u pitanju izvještaji kod Svjetske zdravstvene organizacije i drugih svjetskih institucija.

Pedijatar Branislav Lolić apelovao je na roditelje da nipošto ne preskaču vakcinaciju jer je to najveća greška koju mogu uraditi.

“Evo, sada imamo epidemiju morbila upravo zbog toga što djeca nisu vakcinisana na vrijeme. Posebno pozivam roditelje da ne preskaču vakcinaciju protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, jer su to bolesti koje su opasne po život i takve stvari treba shvatiti ozbiljno”, naglasio je on.

Ljubinka Tomaš iz Službe za vakcinaciju u Domu zdravlja Prnjavor kaže da je problem nastao od kada je “internet postao doktor”, odnosno od kada roditelji više vjeruju raznim informacijama prije nego što to provjere kod ljekara.

“Mi smo to riješili na način da onim porodicama koje ne žele vakcinisati djecu pošaljemo individualno obavještenje da ukoliko ne dođu moraju platiti kaznu od 1.500 KM, kao što i stoji u zakonu. I to kod nas najbolje djeluje, oni se uplaše i dovedu dijete”, istakla je Tomaševa.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender