NSRS usvojila više zakona

NSRS usvojila više zakona

Skupština: Najviše poslanika iz Banjaluke i Bijeljine

Zvornik i Bijelina najviše su dobili na ovogodišnjim izborima, jer se broj poslanika koji dolaze iz ove dvije lokalne zajednice – uduplao, piše “Press RS”.

Najveći grad Semberije, umjesto dosadašnjih pet, u novom sazivu republičkog parlamenta imaće deset narodnih tribuna, dok će centar regije Birač, umesto tri, ubuduće imati šest poslanika u NSRS. Interese Semberije i dalje će zastupati SNSD-ovac Svetozar Jovanović i njegove stranačke kolege i novoizabrani poslanici Siniša Maksimović i Milica Lovrić, zatim dosadašnji poslanici SDS-a Zlatko Maksimović i Tomica Stojanović kojima će se u poslaničkim klupama pridružiti šef Omladine SDS-a Igor Ostojić.

Po jednog poslanika iz Bijeljine imaće i DNS (Milan Dakić), PDP (Slaviša Marković), NDP (Vojin Mitrović), a mandat je osvojila i Neda Petrić, poslanica SRS-a, aktuelnog predsjednika bijeljinske skupštine Dragana Đurđevića. Zvorničani u NSRS ponovo će biti SNSD-ovci Obren Marković i Dušica Savić, DNS-ova Spomenka Stevanović, novoizabrani poslanici SDS-a Dragomir Vasić i Siniša Ilić te kadar SDA Nedim Čivić.

Zajedno sa Semberiju

Novoizabrani poslanik PDP-a i Bijeljine, Slaviša Marković, kaže da je obaveza svih poslanika iz sjedišta Semberije da ulože zajednički napor da bi u naredne četiri godine dodatno poboljšali uslove života i privredni ambijent u Bijeljini.

“Posao svih poslanika, bez obzira na to iz koje su političke partije, svakako treba da bude rad na dobrobiti sredine iz koje dolaze i građana koji su ih birali. Nadam se da će narodni tribuni iz Bijeljine imati konsenzus i da će raditi u interesu svog grada i svojih sugrađana”, kaže Marković.

Banjaluka, kao najveći grad u Srpskoj i u novom sazivu NSRS imaće najviše poslanika, čak 15, što je ipak za jedno poslaničko mjesto manje nego do sada. Banjalučki SNSD predstavljaće dosadašnji šef NSRS Igor Radojičić i tri nova poslanika Srđan Amidžić, Gordana Tešanović i bivši gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović. NDP će ponovo predstavljati lider stranke Dragan Čavić i šef Izvršnog odbora Krsto Jandrić, kao i nova poslanica ove stranke Zorka Andrić, dok će se do sada jedinom poslaniku SDS-a iz Banjaluke Nenadu Stevandiću, u naredne četiri godine, pridružiti i sadašnji odbornik ove stranke u gradskoj skupštini Davor Šešić. Poslanički mandat ponovo su osvojili potpredsjednici DNS-a i PDP-a Nedeljko Čubrilović i Branislav Borenović, kao i lider PUP-a Ilija Stevančević.

Gradiška koja je u protekle četiri godine u poslaničkim klupama imala tri, sada će imati pet poslanika, kao i Trebinje odakle je u dosadašnjem sazivu sjedio samo jedan poslanik. Iz Gradiške će ponovo u skupštinu PDP-ov Milan Švraka, zatim povratnik u NSRS Slavko Dunjić iz SDS-a i tri nova poslanika i to Zoran Adžić iz SNSD-a i čelnici NS-a Adam Šukalo i Goran Đorđić. Grad na Trebišnjici predstavljaće Luka Petrović i Srđan Milović iz SNSD-a, Branko Butulija iz SDS-a, Šešeljev radikal Dragan Ristić, a mandat je osvojio i gradonačelnik Slavko Vučurević koji će, ako zadrži gradonačelničku funkciju, mjesto u NSRS prepustiti stranačkom kolegi Zoranu Pologošu.

Prijedor “oštećen”

Prijedor će umjesto pet imati četiri poslanika, a mandate su ponovo osvojili gradonačelnik i lider DNS-a Marko Pavić, umjesto koga će ako odluči da ostane u fotelji gradonačelnika, u skupštinu, prvi put ući Duško Ivić. I funkcioner prijedorskog SNSD-a Drago Tadić ostaće poslanik, a mandate su osvojili i Duško Berić iz SDS-a, kao i javnosti malo poznata funkcionerka HSP BiH Ivana Lovrić koja je mandat osvojila preko kompenzacione liste koalicije “Domovina”.

Laktaši će umjesto dva, ubuduće imati tri sasvim nova poslanika, odnosno Snježanu Kelečević i Nenada Kuzmića iz SNSD-a i socijalistu Slobodana Protića, a tri poslanika biće i iz Dervente iz koje će SNSD-ovka Vesna Jungić ostati u poslaničkim klupama, a pridružiće joj se stranački kolega Igor Žunić i povratnik u poslaničke klupe i pripadnik “stare garde” SDS-a Nade Planinčević. Trojica tribuna dolaze i iz Novog Grada i to Senad Bratić iz SDA koji je obnovio mandat, zatim lider SRS RS Milanko Mihajlica, te novi poslanik SNSD-a Vanja Bajić.

Po dva poslanika biće iz Modriče, Teslića, Kozarske Dubice, Mrkonjić Grada, Pala i Sokoca, dok će iz čak 16 opština biti po jedan poslanik, a osam opština iz kojih su do sada dolazili narodni tribuni u naredne četiri godine biće bez poslanika.

(Pres. RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender