Banjaluka: Odvoz smeća skuplji za 40 odsto?

Banjaluka: Odvoz smeća skuplji za 40 odsto?

Banjaluka: Odvoz smeća skuplji za 40 odsto?

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić rekao je da je trenutna cijena usluga ovog preduzeća najminimalnija u državi i regionu i da se ona nije mijenjala u posljednjih deset godina.

Trenutna cijena komunalnog otpada za domaćinstva je 0,115 KM po metru kvadratnom, a u slučaju povećanja bila bi 0,137 KM sa PDV-om – objasnio je Bajić. On je dodao da ukoliko gradske vlasti odobre poskupljenje usluga da će se sa novim cijenama naplate početi od 1. januara 2015. godine.

Prema ekonomskoj računici, da bi preduzeće bilo na pozitivnoj nula sa nekom malom zaradom i da bi se održao nivo usluga poskupljenje je neophodno – rekao je prvi čovjek “Čistoće”. Kao jedan od razloga poskupljenja Bajić navodi da je preduzeće “Dep-ot”, kod koga “Čistoća” deponuje smeće, prošle godine povećalo cijenu svojih usluga za 40 odsto. Osim toga zahtjev za dizanje cijena usluga, Bajić pravda i činjenicom da je posljednjih godina došlo do povećanja cijene nafte što, kako ističe, dodatno otežava poslovanje ovog preduzeća.

Portparol “Toplane” Žaklina Mijatović rekla je da ovo preduzeće za sada neće ići sa zahtjevom za poskupljenje usluga.

Trenutna cijena grijanja je niža za čak 70 odsto od realne cijene koja bi trebala biti da bi ovo preduzeće poslovalo sa nulom – rekla je Mijatovićeva. Ona je dodala da se cijena grijanja nije mijenjala od 2011. godine.

Odbornik SNSD-a u Skupštini grada Nenad Talić rekao je da poskupljenja nikome nisu potrebna.

Da bi se dalo realno mišljenje potrebno je sagledati sve činjenica, ali vjerujem da gradonačelnik Slobodan Gavranović i odbornici u Skupštini grada ne žele nikakvo poskupljenje – kazao je Talić.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić rekao je da odbornici ove stranke u gradskom parlamentu neće podržati prijedlog o poskupljenju jer smatraju da je budžet građana ionako opterećen.

Komunalna preduzeća treba da vrše veći stepen naplate od onih koji ne plaćaju komunalne usluge i da nađu druge načine da saniraju svoje troškove, a nikako na teret građana – rekao je Talić.

Iz preduzeća “Vodovod” do zaključenja ovog broja Glasa Srpske nismo uspjeli dobiti informaciju da li će ovo komunalno preduzeće tražiti povećanje cijene svojih usluga.

Poslovanje

Preduzeća “Čistoća” i “Vodovod” za prvih devet mjeseci ove godine poslovali su sa ukupnim gubitkom od 519.282 KM. “Čistoća” je imala minus od 317.278 KM dok je “Vodovod” imao minus od 202.004 KM. “Toplana” je za prvih šest mjeseci tekuće godine imala gubitak od 5,6 miliona maraka.

.
(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender