28. 09. 2021.
Erdogan kao sultan: Nova predsjednička palata imaće 1000 soba

Erdogan kao sultan: Nova predsjednička palata imaće 1000 soba

Erdogan kao sultan: Nova predsjednička palata imaće 1000 soba

-Izgradnja nove predsjedničke palate do sada je koštala oko 432 miliona dolara, a za troškove palate sljedeće godine bit će namenjeno još 135 miliona dolara – rekao je Simsek pred odborom parlamenta za planiranje i budžet, prenosi “Hurijet”.

Očekuje se da će ukupna vrijednost projekta dostići 615 miliona dolara, naveo je Simsek i dodao da se planira i kupovina novog predsjedničkog aviona za 185 miliona dolara.

Veleljepna trospratna Bijela palata (Aksaraj) dominira zapadnim obodom turske prijestonice i zauzima područje od 200.000 kvadratnih metara, a po arhitetkuri podsjeća na period dinastije Seldžuka u periodu od 11. do 13. vijeka.

Na slikama rezidencije, koje su se pojavile u turskim medijima, vide se dugački hodnici, atrijumi i podovi od mermera.

Erdoan je prvi zvanični prijem priredio u novoj palati 29. oktobra povodom proslave Dana Republike.

Prema pisanju lokalnih medija, palata je opremljena podzemnim bunkerima i odbrambenim instrumentima visoke tehnologije protiv sajber napada i prisluškivanja.

-Novo zdanje je izgrađeno s najnaprednijom tehničkom infrastrukturom… Nove prostorije biće godinama u upotrebi – rekao je generalni sekretar predsjednika Fahri Kasirga budžetskoj komisiji.

Gradnja palate je od samog početka izazivala brojne kritike, ne samo zato što je izgrađena u zaštićenom području koje je državi zavještao otac moderne Turske Republike Mustafa Kemal Ataturk.

Nekoliko sudskih odluka o obustavi projekta nije uspjelo da zaustavi gradnju što je razljutilo ekologe koji tvrde da je uništena jedna od posljednjih zelenih oaza u Ankari, prenosi Tanjug.

Prethodni predsjednici Turske koristili su daleko skromniju Ataturkovu staru palatu, podsjeća Rojters.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender