Kolegijalnost i tolerantnost kao ključ uspjeha

Kolegijalnost i tolerantnost kao ključ uspjeha

Kolegijalnost i tolerantnost kao ključ uspjeha

Iluzorno je očekivati da ćemo se sa svima lijepo slagati jer te ljude nismo birali, pa nam se vjerovatno mnoge njihove osobine neće svidjeti. Ali, uz malo tolerancije i primjenu nekoliko trikova, moguće je napraviti dobru radnu atmosferu.

Za početak, nemojte tračariti i ogovarati jer takvi rijetko stiču povjerenje kolektiva. Trudite se da budete pozitivni, niko ne voli ljude koji se stalno žale na nešto, bilo da su to uslovi rada, spor gradski prevoz ili pekara koja prodaje bajata peciva.

Ako vidite da se kolega „raspada“ od posla, ponudite mu pomoć, znaće da uzvrati kada to vama bude potrebno. Mnogi ljudi reaguju na pohvale, pa s vremena na vrijeme uputite kolegi kompliment za neki zadatak koji je obavio, ali samo ako to zaista mislite, laskavce gotovo niko ne voli.

Izbjegavajte rasprave pred ostatkom kolektiva, bolje da sa osobom sa kojom imate problem, odete na kafu i u opuštenoj atmosferi pokušate da riješite nesuglasice. Ako svi vaši napori da sa određenim kolegom pronađete zajednički jezik, ne urode plodom, najbolje je da tu osobu izbjegavate, pišu Novosti.

.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender