MZ Priječani: Osam godina slušaju najave gradnje, puta nigdje

MZ Priječani: Osam godina slušaju najave gradnje, puta nigdje

MZ Priječani: Osam godina slušaju najave gradnje, puta nigdje

Izgradnja puta se od predizbornog obećanja 2006. godine nije pomjerila sa “mrtve tačke”, gradnja neće početi, a kamoli završiti, ni ove godine.

Iz Gradske uprave nedavno je najavljen početak izgradnje 400 metara puta na potezu od Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” prema Priječanima, pa mještani kažu ako i tih 400 najavljenih metara slučajno bude izgrađeno ove godine, da se završetak cijelog projekta može očekivati za 13 godina, s obzirom na to da je cijeli put dugačak 5.290 metara.

Od 2006. godine ni metar puta

Zašto se dižu krediti ako plan projekta nije urađen, zašto izgradnja nije počela, kada će put biti izgrađen i na kraju krajeva zašto je cijeli ovaj proces toliko spor, pitanja su na koja od Gradske uprave do zaključenja ovog broja Press-a nismo dobili odgovor.

Izgradnju puta za Priječane prvi put spominje, davne 2006. godine, na predizbornoj kampanji SNSD-a, tadašnji gradonačelnik Dragoljub Davidović koji početak radova obećava već početkom 2007. godine. Godinu poslije, 2008. Skupština grada donosi odluku o kreditiranju četiri velika projekta, među kojima je put za Priječane, da bi 2009. godine odbornici tu odluku povukli. Prošlo je dve godine otkako se tematika ponovo pokrenula, a aktivirao ju je ponovo gradonačelnik Davidović koji je 13. septembra 2012. godine potpisao ugovor o kreditu od 12 miliona KM za finansiranje sedam prioritetnih projekata, od čega je za Priječane planirano milion KM.

Prošla je i 2013. godina, a imovinsko-pravni odnosi nisu bili riješeni. Ipak, početak 2014. godine sa sobom nosi određene promjene, jer je 24. januara počelo potpisivanje ugovora o otkupu zemljišta sa vlasnicima zemlje uz predviđeni put. U novembru 2014. još nisu potpisani svi ugovori o otkupu zemlje. Početak puta za Priječane čeka 2015. godinu, a to će biti devet godina kako se zvanično pominje njegova izgradnja.

Bezbroj najava početka gradnje

Predsjednik Savjeta MZ Priječani Nebojša Tojagić kaže da je ovaj put, koji je Vlada RS prošle godine proglasila za put od interesa, godinama prioritet nad prioritetima.

– Ovaj put je inače jedini alternativni pravac u slučaju zatvaranja mosta u Klašnicama, a ruiniran je već godinama, do te mjere da je na pojedinim dijelovima rizično i mimoilaženje automobila, a kamoli autobusa i kamiona, koji saobraćaju ovom dionicom.

U septembru čitam u jednim novinama da je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, Zoran Novaković, najavio početak radova za nekoliko dana, u oktobru u drugom mediju od istog čovjeka čujem “samo što nisu počeli”, evo novembar je, a početka ni na vidiku.

Doduše, dolazili su juče iz “Kozaraputeva” da saniraju rupe na dionici puta koja bi trebalo uskoro da se gradi. Pa, recite vi meni sad ko tu koga laže. Ako će nešto da se gradi svakog dana kako najavljuju nadležni, zašto se onda krpe rupe – ističe Tojagić.

On naglašava da je revolt građana sasvim opravdan, jer cijeli proces predugo traje, a najgore od svega je što pomaka nema ni u najavi.

Put opasniji od ruševne škole

Prije tri godine tadašnji ministar prosvjete Antun Kasipović predlagao je da škola u Priječanima, koja je u lošem stanju, bude srušena pa da djeca iz ove mjesne zajednice pješače do škola u susjednim mjesnim zajednicama. Kada su mu predstavnici Saveta MZ objasnili u kakvom je stanju put kojim bi djeca trebalo da pešače, Kasipović je naredio sanaciju škole.
– Ako je ministar došao do zaključka da je za djecu veća opasnost ovaj put, nego ruševna škola, onda tu zaista nema šta više da se kaže – ističu u Savjetu MZ Priječani.
.
(Press RS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender