28. 09. 2021.
U hraniteljskim porodicama može biti najviše troje djece

U hraniteljskim porodicama može biti najviše troje djece

Sedam naučno dokazanih načina da budete dobar roditelj

Hvalite djecu zbog truda

Djecu treba hvaliti za napore koji ulažu u nešto, jer na taj način uče se istrajnosti, što vodi napretku. Ali ni s ovim pohvalama ne treba pretjerivati kako ne bi došlo do toga da dijete ulaže napore samo kada ga hvalite. Šta je najbolje učiniti? Hvalite dijete povremeno. Mozak mora naučiti da se izbori s frustracijom, i da ne odustaje ukoliko nagrada (pohvala) izostane.

Dijete treba dovoljno sna

Dovoljno sna je važno za svakoga, a pogotovo za djecu.  Kod djece, sat vremena kraćeg spavanja jednako je dvije godine manje po pitanju kognitivne zrelosti. Ako je dijete hronično nenaspavano, nastaju ozbiljni problemi s ponašanjem. Problemi sa spavanjem tokom godina razvoja mogu dovesti do dugoročnih promjena u strukturi mozga. Neki naučnici smatraju da su tipične osobine nenaspavanog tinejdžera promjene raspoloženja, depresija što su zapravo simptomi hronične neispavanosti. Stručnjaci savjetuju da ni vikendom djeca ne bi trebala ostajati duže budna. Ovo istraživanje također je pokazalo kako odlikaši spavaju duže od manje uspješne djece u školi. Studija koja je obuhvatila 3000 djece pokazala je jasnu korelaciju između sna i ocjena.

Kako do dječije iskrenosti

Roditelji ne znaju kada njihovo dijete laže, iako često misle da znaju. Djeca žele usrećiti roditelje. Zato, ako zaista želite da svaki put dobijete iskren odgovor morate biti fleksibilni i susretljivi. Morate djetetu pružiti priliku da kaže istinu i pritom ne nastrada.
Ovo je dobar trik da dobijete iskren odgovor od djeteta.
Kažite: Postavit ću ti pitanje, ali mi prije toga obećaj da ćeš reći istinu?
Ovo obećanje smanjuje šanse za laganjem.

Djeci trebaju pravila

Vjerovanje da strogost vodi pobuni, a popustljivost boljem ponašanju je mit.
Djeca koja u tinejdžerskom uzrastu počnu praviti probleme obično imaju roditelje koji ne postavljaju pravila. Takav odnos djeca obično tumače kao nedostatak interesa i brige. Roditelji koji djeci nameću pravila i insistiraju na njihovom poštivanju su ujedno i najpažljiviji i najviše razgovaraju s djecom, a djeca ih manje lažu.

Ipak, ne treba pretjerivati s pravilima, da djeci ne bi postalo previše dosadno, što može dovesti do mnogo ozbiljnijih problema. Čak i djeci koja su zauzeta može biti dosadno, naročito ako se bave onim što su im roditelji nametnuli. Također, dosadno je onoj djeci koja su navikla da im roditelji ispunjavaju slobodno vrijeme raznim aktivnostima, umjesto da od malih nogu nauče da se samostalno bore s dosadom.

Rasprave s tinejdžerima su normalne i zdrave

Umjereni konflikti s tinejdžerima poboljšavaju odnos s njima. Više od tri četvrtine kćerki smatralo je da su ih rasprave s majkama međusobno zbližile. Samo četvrtina tinejdžerki je raspravu doživjela kao destruktivnu.

Svađa i rasprava pred djecom mogu biti korisne

Djeca koja prisustvuju konstruktivnim raspravama roditelja uče kako se rješavaju sporovi. Ali, samo onda kada ta rasprava ili svađa izrodi rješenje.  Ukoliko djecu udaljite iz sobe usred svađe, ona nemaju prilike da vide razrješenje, i mogu zbog toga postati agresivna i uplašena. Ono što je u ovom slučaju važno je da primijete da ste na kraju opet u dobrom odnosu.

Dnevnik zahvalnosti

Djeca koja vode dnevnik zahvalnosti su sretnija, zdravija i imaju više optimizma. Učenici koji su tokom deset sedmica vodili dnevnik u kome su svake sedmice zapisivali po pet stvari zbog kojih su zahvalni, bili su 25 posto sretniji i bili su optimističniji u pogledu na budućnost. Čak su i više vježbali.

Radiosarajevo.ba

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender