Smajliji postaju rasno raznovrsni

Smajliji postaju rasno raznovrsni

Smajliji postaju rasno raznovrsni

Organizacija Unicode, grupa koja upravlja emotikon standardima, predložila je novu verziju emotikona koji će biti rasno diverzifikovani. Iako je namjera oduvijek bila da emotikoni budu što više uopšteni, njihova boja je najčešće varirala od bijele do žute, čime veliki dio ljudske populacije nije bio predstavljen na pravi način.

Ovo bi se moglo promijeniti naredne godine. Organizacije je najavila da će Unicode 8.0 (koji je još uvijek u test fazi) imati pet dodatnih modifikovanih emotikona koji će biti prikazani sa različitim varijacijama boje ’kože’. Šest dostupnih tonova napravljeno je u skladu sa dermatološkim standardima univerzalne Fitzpatrick skale.

NewUnicode

Novi kodovi na kojima rade u ovoj kompaniji modificiraće postojeće kodove za emotikone. Kada se postave pored uobičajenog emotikona oni se trebaju međusobno kombinovati kako bi se proizvela željena nacionalnost.

emoji-swatch

Korisnici smartfona imaće mogućnost da aktiviraju paletu opcija kada budu duže pritisnuli željenog emotikona.

emoji-faces

Unicode 0.8 očekuje se sredinom 2015. godine. Kompanije kao što su Apple i Google moraće ažurirati svoje operativne sisteme ukoliko se odluče da žele ovu opciju. Oni naravno mogu odlučiti da to ne učine.

Imajući u vidu razvojni ciklus fonta, Unicode 7.0 koji je izašao u junu ove godine još uvijek nije ažuriran u većini operativnih sistema. U skladu sa tim, vrlo je moguće da velike kompanije neće uvesti potrebne izmjene za Unicode 0.8 do 2016.godine. Unicode traži način da novi emotikoni ne zavise od njihovog kodiranja, tako da se mogu lakše ažurirati u operativnim sistemima.

U nacrtu Unicoda 0.8 vodi se diskusija o načinu na koji se može podržati ugrađena grafika za prilagođene likove i dodatne setove emotikona. Na ovaj način bi korisnici raznih aplikacija na različitim platformama mogli dijeliti prilagođene emotikone bez brige da li će druga strana vidjeti pravu sliku.

(blog.mtel.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender